Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Restauratie bovenhuis Terpensmolen in IJlst
Project Restauratie bovenhuis Terpensmolen in IJlst
Partners Architect Reeuwijk Bouwmeester
Sector
molenbouw
Opdrachtgever Stichting de Fryske Mole
Contractvorm
traditioneel
Contactpersoon Hugo Landman
molenbouw

Restauratie bovenhuis Terpensmolen in IJlst

In opdracht van Stichting de Fryske Mole heeft Jurriëns Noord het bovenhuis van de Terpensmole in IJlst gerestaureerd. De in 1981 geheel nieuw opgerichte molen verhuisde in 2011 van de rondweg Sneek naar de rand van IJlst.

IJlst

Een molen met geschiedenis

Deze van oorsprong 18-eeuwse molen stond tot 1981 in Grou bij de ‘Minne Finne.’ De molen is sinds 1981 in bezit van de Stichting De Fryske Mole. De molen is 1981 verplaatst naar Sneek en is daarbij geheel vernieuwd en vergroot. De molen werd op de Nationale Molendag 1982 officieel in gebruik gesteld aan de Alde Himdyk in Sneek.

Door de verbouwing en de verbreding van de A7 ging de toch al niet optimale molenbiotoop sterk achteruit. Na verkregen toestemming werd de molen in de zomer van 2011 verplaatst naar IJlst. Hij is ten noorden van zaagmolen De Rat neergezet, op een historische plek waar rond 1700 al eerder een molen stond met de naam Terpensmole.

Restauratie werkzaamheden

De restauratie vondt plaats in het bovenhuis van de molen. Het bovenhuis werd naar de werkplaats in Sneek verplaatst. Daar hebben de restauratiewerkzaamheden plaatsgevonden. Het in 1981 toegepaste verse eikenhout was aangetast door de knaagkever. Daarnaast zijn er nog enkele kleine werkzaamheden uitgevoerd tijdens de restauratie.

Betrokken partijen