Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Herstel Sweachmermolen Langweer
Project Herstel Sweachmermolen Langweer
Partners N.V.T
Sector
molenbouw
Opdrachtgever Eigenaar Sweachermolen
Contractvorm
traditioneel
Contactpersoon Hugo Landman
molenbouw

Herstel Sweachmermolen Langweer

In opdracht van de eigenaar van de Sweachmermolen in Langweer heeft Jurriëns Noord verschillende onderdelen van de molen hersteld.

Langweer

Herstel werkzaamheden

Jurriëns Noord is gestart met het vervangen van het gevlucht (de wieken) van de eeuwenoude molen. De roeden en het hekwerk zijn hersteld. Het asgat, waar de roeden doorheen moeten, zit zeventien meter hoog op de kap van de molen. Vanuit vestiging in Sneek zijn de roeden opgehekt. Zo blijft de molen niet alleen bewaard voor de toekomst, maar kan de molen ook in gebruik blijven. Molenbouw is een erg bijzondere tak van sport, die slechts door een enkele vakman in Nederland tot in de puntjes beheerst wordt.

Onderdeel van het cultureel erfgoed

Molens en Friesland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en een vast onderdeel van ons culturele erfgoed. Om dit erfgoed te kunnen bewaren, is het belangrijk dat de molens in goede staat gehouden worden. Zo ook de Sweachmermolen op de grens van Langweer en buurdorp Boornzwaag. De molen is vrij uniek omdat hij zowel poldermolen als korenmolen is. De molen is in 1782 gebouwd omdat er waarschijnlijk behoefte was aan een korenmolen. In 1935 werd besloten om er een zomerverblijf van te maken en te verhuren. In 2008-2010 werd de kap van de molen gehaald en voorzien van nieuwe spruiten en nieuw riet. Daarnaast werden de roeden, die toen al in matige staat verkeerden, verdikt door stalen platen.