Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Poliklinische apotheek UMCG Groningen
Project Poliklinische apotheek UMCG Groningen
Partners Martini-architecten Groningen en Ruud Dessing
Sector
werkenzorg
Opdrachtgever Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)
Contractvorm
traditioneel
Contactpersoon Jelmer Boersma (projectleider)
werkenzorg

Poliklinische apotheek UMCG Groningen

In opdracht van het UMCG Groningen realiseerde Aannemingsmaatschappij Friso B.V. Sneek (vestiging Groningen) de verbouw van de Poliklinische apotheek. De apotheek is onderdeel van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Hanzeplein 1, Groningen

Extra uitdagende bouw

De nieuwbouw van de apotheek, naar een ontwerp van Martini-architecten Groningen en Ruud Dessing, bestond uit één bouwlaag en is tegen de bestaande bebouwing van het ziekenhuis aangebouwd. De nieuwbouw vond plaats op een zeer krappe bouwplaats en kreeg tussentijds te maken met een tijdelijk bouwstop ten aanzien van het coronavirus. ‘De aansluitingen tegen het bestaande gebouw werden tijdelijk stil gelegd’ Geeft werkvoorbereider Alfred Zwaan aan. ‘Het betrof hier de installaties vanuit de kelder, onder het ziekenhuis en de aansluiting op de Fonteinstraat. Buitenom kon de bouw, op één panieksluiting van een dag, gelukkig wel doorgaan. Door de proactieve houding van onze medewerkers hebben we vele knelpunten kunnen oplossen, maar uitdagend was het wel!’

Nieuwe apotheek, nieuwe naam

De poliklinische apotheek is bedoeld voor bezoekers van de polikliniek van het UMCG en patiënten van de dagbehandeling en na een opname. Na het bezoek aan de specialist kan de patiënt de medicatie afhalen. Maar ook medewerkers van het UMCG en omwonenden kunnen bij de poliklinische apotheek terecht. Met de keuze voor een nieuwe naam, Poliklinische Apotheek UMCG, is direct ook duidelijk dat de apotheek onderdeel uitmaakt van het UMCG. De oude naam, Apotheek de Sprong, zorgde in dat opzicht nogal eens voor verwarring bij patiënten.

Robotarm doet magazijnwerk

Op de oude locatie van de apotheek waren zes balies om patiënten te helpen. Daardoor kon de wachttijd in drukke tijden flink oplopen. De nieuwe apotheek heeft inmiddels elf balies. In het verleden moesten de assistenten, na het invoeren van een recept, de medicijnen zelf pakken. De tijd die dat kostte zorgde voor langere wachttijden voor patiënten. Dat ‘magazijnwerk’ wordt op de nieuwe locatie overgenomen door een robot. De assistenten typen een recept in. Vervolgens pakt de robot de medicijnen, plakt de etiketten op de doosjes en geeft de medicatie af bij de juiste balie.

Ervaringsteam

Friso is een graag geziene gast in de ziekenhuizen in Friesland, Groningen en Drenthe. Zo werkte Friso aan de fasegewijze upgrade van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Eind 2018 leverde Friso het nieuwe Dialysecentrum Assen op en dit jaar startte hetzelfde uitvoeringsteam met de bouw van het Ouder- en kindcentrum. Daarnaast werd in 2019 de verbouw van de bereidingsapotheek van het UMCG opgeleverd. In Leeuwarden en Heerenveen is Friso Bouwgroep actief in het MCL en Ziekenhuis Tjongerschans.

Nieuwsberichten

Nieuwe apotheek met robotarm UMCG in gebruik