Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Nieuwbouw 16 appartementen + 3 woningen West-Terschelling
Project Nieuwbouw 16 appartementen + 3 woningen West-Terschelling
Partners
Sector
wonen
Opdrachtgever WoonFriesland
Contractvorm
traditioneel
Contactpersoon Cor Boorsma
wonen

Nieuwbouw 16 appartementen + 3 woningen West-Terschelling

In opdracht van woningcorporatie WoonFriesland heeft Aannemingsmaatschappij Friso 16 appartementen en 3 woningen gerealiseerd op West-Terschelling.

Lutineweg, West-Terschelling

Woonplek voor jong en oud

Op het KLU-terrein op Terschelling, waar in het verleden de kazerne van de Koninklijke Luchtmacht was gevestigd, heeft Aannemingsmaatschappij Friso 19 nieuwe woningen gerealiseerd. De 19 woningen bestaan uit 16 appartementen voor 1- en 2-persoonshuishoudens en 3 eengezinswoningen voor kleine gezinnen. De komst van deze 19 nieuwe woningen is de start van een groter project waarin de wens is om nog meer nieuwbouwwoningen te bouwen. Op het eiland is er veel vraag naar betaalbare, duurzame woningen. De nieuw gebouwde woningen voldoen aan deze eisen en zijn geschikt voor zowel de jongeren als de ouderen op het eiland. Twee doelgroepen die lastig een geschikte plek kunnen vinden. Door de aanwezigheid van een lift in het nieuwe woongebouw zijn de appartementen geschikt voor een brede doelgroep.

Situatie

Het perceel in de hoek van de Lutineweg en de Cornelis Douwesstraat in West-Terschelling is braakliggend en klaar voor woningbouwontwikkeling. Deze grond was in het verleden onderdeel van de kazerne van de Koninklijke Luchtmacht en het gebouw is enige tijd geleden al gesloopt. De woningen komen midden in het woongebied en liggen in de nabijheid van de kern van West-Terschelling.

De woningen

Zowel de grondgebonden eengezinswoningen als het woongebouw worden uitgevoerd in twee bouwlagen. Het bruto-vloeroppervlak van de grondgebonden woningen bedraagt circa 98 m² en bestaat uit drie kamers, een open keuken, opbergruimte, badkamer en een balkon. Het bruto-vloeroppervlak van de appartementen bedraagt circa 58 m² en bestaat uit twee kamers, een open keuken, opbergruimte, badkamer en een balkon. Aan de achterzijde van het perceel worden bergingen en parkeervoorzieningen gerealiseerd. Op deze manier blijven de bergingen en parkeervoorzieningen uit het zicht van de omliggende woningen. De aanwezig randbeplanting rondom het perceel wordt vervangen door lagere struikgewassen (die zich ook door de andere omliggende woningen in de Lutineweg bevinden), wat maakt dat de woningen landschappelijk goed in de omgeving worden ingepast. Met een maximale goot- en bouwhoogte van 7 en 11 meter wordt er aangesloten bij de goot- en bouwhoogte van de andere omliggende woningen aan de Lutineweg. Ook wordt dezelfde rooilijn gehanteerd en worden de woningen duurzaam uitgevoerd. Dit gebeurt volgens de BENG-eisen.

Woningkrapte West-Terschelling

Op de Waddeneilanden is huizenkrapte al jaren een probleem. Uit onderzoek is gebleken dat starters en jonge gezinnen heel moeilijk hier aan een koophuis kunnen komen. Dit komt omdat de huizen gemiddeld veel duurder zijn dan op de vaste wal en er bijna geen doorstroming is. West-Terschelling telt zo’n 2580 inwoners en is de hoofdplaats van het Waddeneiland en de gemeente Terschelling. Woningcorporatie WoonFriesland bezit 457 huurwoningen in West-Terschelling. Van de gemeente mogen er nu richting de 135 woningen worden gebouwd. 50 hiervan zullen worden neergezet door WoonFriesland, zo’n 20 woningen worden gerealiseerd door ontwikkelaars en voor de overige woningen wordt er gekeken naar particuliere bouw.

Bamboe als bouwmateriaal

Bijzonder aan dit project is dat voor het eerst bamboe als bouwmateriaal is gebruikt in de gevel en het terras. Daarnaast zijn de woningen voorzien van een mooi groen plantsoen met inheemse planten die passen bij Terschelling. Met de beplanting is voorzien in vergroening, biodiversiteit, verkoeling en typische omstandigheden op een eiland.

Ervaren eilandbouwer

Wonen op Terschelling geeft een bijzonder eilandgevoel. En dat geldt ook voor bouwen op een eiland. Met heel veel plezier was Friso Bouwgroep eerder al in West-Terschelling actief bij het renoveren van het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) en de welbekende Brandaris. Ook bouwden we aan de nieuwe Brede School en hebben we 25 woningen verbeterd voor WoonFriesland. Op buur-Waddeneiland Ameland bouwt Friso Bouwgroep momenteel aan 26 nieuwe woningen. Kortom: bouwen op een eiland is Friso wel toevertrouwd.

Nieuwsberichten

Onthulling gedicht na oplevering nieuwbouwwoningen Terschelling