Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Versterking Hotel en Restaurant Landgoed Ekenstein
Project Versterking Hotel en Restaurant Landgoed Ekenstein
Partners Zie overige partijen
Sector
werkenrecreëren
Opdrachtgever Nationaal Coördinator Groningen
Contractvorm
bouwteam
Contactpersoon Ernest Jager
werkenrecreëren
Alberdaweg 70, Appingedam

Versterking Hotel en Restaurant Landgoed Ekenstein

Jurriëns Noord is in samenwerking met BAM Bouw en Techniek Integrale Projecten Noord in opdracht van Nationaal Coördinator Groningen gestart met de versterkingswerkzaamheden van Landgoed Ekenstein. Landgoed Ekenstein is een eeuwenoud rijksmonument met unieke historische kenmerken in Appingedam, In juni 2024 is begonnen met de eerste werkzaamheden aan het hotel-restaurant en de bijbehorende gebouwen.
Het landgoed, dat bestaat uit het landhuis, het Schathoes met vergader- en evenementenfunctie en de kinderboerderij, ondergaat diverse versterkings- en restauratiewerkzaamheden. De kap van het landhuis wordt plaatselijk versterkt en in het Schathoes worden het dak, de vloer en de wanden versterkt en verduurzaamd. Daarnaast wordt de veeschuur van de kinderboerderij, waarin de dagbesteding van Cosis is gehuisvest, constructief versterkt. Ten slotte worden de installaties gemoderniseerd, onder andere door het toepassen van hybride warmtepompen. Het doel is om het pand veilig en duurzaam te maken, terwijl de rijke geschiedenis van Landgoed Ekenstein behouden blijft.

Uniek Landgoed

De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot 1648, toen het Landhuis werd gebouwd in opdracht van de familie Eeck. Door de jaren heen hebben diverse eigenaren hun stempel gedrukt op het landgoed. Begin 19e eeuw werd het huidige park aangelegd in Engelse landschapsstijl, en eind 19e eeuw werden diverse neogotische elementen aan het Landhuis toegevoegd. Tot op de dag van vandaag zijn deze bijzondere elementen te herkennen in en om het pand.

Vertraging

Landgoed Ekenstein is sinds januari 2024 gesloten. De start van de werkzaamheden was aanvankelijk gepland in februari. Door het vergunningverleningstraject is er echter vertraging ontstaan Inmiddels zijn de eerste werkzaamheden aan het Schathoes gestart.

Uitvoering van de werkzaamheden en overige partijen

De werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van Nationaal Coördinator Groningen. BAM Bouw en Techniek Integrale Projecten Noord en Bouwbedrijf Jurriëns Noord voeren de versterkings- en restauratiewerkzaamheden uit, in samenwerking met DAAD architecten en constructeur abtWassenaar. Naar verwachting worden de werkzaamheden eind 2025 afgerond. Ondanks de werkzaamheden blijven de kinderboerderij en het park deels toegankelijk voor het publiek.