Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Sint Clemenskerk Ameland restauratie
Project Sint Clemenskerk Ameland restauratie
Partners Verlaan & Bouwstra Architecten Vianen
Sector
kunst en cultuur
Opdrachtgever RK Bestuur Clemens kerk
Contractvorm
traditioneel
Contactpersoon N.v.t.
kunst en cultuur

Sint Clemenskerk Ameland restauratie

Aannemingsmaatschappij Friso realiseerde in opdracht van R.K. kerkbestuur St. Clemensparochie de restauratie van de Sint Clemenskerk in Nes, Ameland.

Kardinaal de Jongweg 35, Nes

De St. Clemenskerk

In februari 2013 verwoestte een brand de historische St. Clemenskerk van Nes op Ameland. De restanten van de kerk bleven ruim een jaar onaangeroerd tot Friso Restauratie de handschoen oppakte en aan een intensieve herbouwklus begon. Na de fatale brand bleef het een tijdlang onrustig op Ameland. De vraag was of en hoe de kerk herbouwd zou kunnen worden. Het rijksmonument met grote waarde voor zowel de Amelanders als toeristen, had een belangrijke plaats in het dorp. Mensen zijn er gedoopt, hebben hun kinderen er laten dopen of zijn er getrouwd. Een aantal hoogte- en dieptepunten in het leven spelen zich toch in de kerk af. Veel eilanders en zeker ook Duitse toeristen hebben een speciaal gevoel bij de kerk.

Oude foto

Friso was meteen aan de slag gegaan en hebben eerst de muren van de westgevel gestukt deze stonden op omvallen. Verder waren er alleen nog een paar muren en wat kleine stukjes dak over. Vanaf dat punt waren ze begonnen met opbouwen. Om de kerk zo origineel mogelijk te herbouwen werdt er gebruik gemaakt van oude foto's. Bijna alles was door de brand verwoest en de resten waren veelal opgeruimd. Zelfs de vormstenen (rondom de kozijnen red.) zijn speciaal gebakken in dezelfde vorm als ze voorheen hadden.

Spectaculaire momenten

Ook deze restauratieklus kende spectaculaire momenten. Het dak werdt in de fabriek van Houkesloot Prefab gemaakt. In losse elementen zijn deze naar Nes vervoerd en vervolgens zijn ze op de bouwplaats tot een geheel gemaakt en op de kerk getakeld. De toren is op de grond gemaakt en in zijn geheel de lucht in gehesen en op zijn plaats gezet.

De afwerking

De kerk is wind- en waterdicht. Een deel van de overgebleven muurschilderingen zijn in de oude staat teruggebracht door speciale restauratieschilders van Algerda uit Heerenveen. Het dak is voorzien van 36.000 nieuwe dakleien door Koenders uit Neede. Al met al hebben heel veel vakmensen een bijdrage geleverd aan de wederopbouw van deze mooie kerk. Zo kunnen er in de toekomst weer nieuwe herinneringen gemaakt worden.

De wederopbouw van de kerk bestond voornamelijk uit de volgende werkzaamheden:

- Restaureren van de muren

- Nieuwe kap met tongewelf in hoofd- en dwarsbeuken

- Volledig renoveren; binnenkant

- Het originele uiterlijk van de kerk wordt zoveel mogelijk in stand gehouden