Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Restauratie en herbestemming kalkoven Appingedam
Project Restauratie en herbestemming kalkoven Appingedam
Partners Zie betrokken partijen
Sector
kunst en cultuur
Opdrachtgever BICSA
Contractvorm
bouwteam
Contactpersoon Hendri Pannekoek
kunst en cultuur

Restauratie en herbestemming kalkoven Appingedam

In opdracht van de Stichting tot behoud van Industrieel en Cultureel erfgoed Stad Appingedam (BICSA) restaureert Jurriens Noord de kalkoven in Appingedam. De kalkoven staat op de gemeentewerf in Appingedam en was omgeven door hekken omdat het niet veilig was voor mensen. Het rijksmonument is in 1900 gebouwd en was tot 1960 in gebruik. Sinds dien is de kalkoven niet meer onderhouden en dreeg deze in elkaar te storten als hier niks mee gedaan zou worden. De verwachting is dat de werkzaamheden in mei 2023 worden afgerond.

Dijkhuizenweg 28, Appingedam

Duizenden stenen vervangen

De oven is in 1900 opgericht door de familie Dijkstra in Appingedam. Tot 1960 was hij in gebruik, daarna niet meer. Sinds de gemeente de kalkoven heeft overgedragen aan de stichting wordt er volop gewerkt aan de kalkoven. Zeker duizend stenen werden uit de oven gehaald en vervangen. 'Die stenen waren beschadigd, gebroken of het ijzerwerk had erin gezet. De steen is er uitgekapt samen met de mortel, daarmee wordt de steen vastgezet. Jurriens heeft dezelfde stenen gebruikt als de stenen van de kalkoven. Uiteindelijk brengt de metselaar nieuwe mortel aan en worden de nieuwe stenen geplaatst. Op deze manier wordt de kalkoven terug gebracht in een goede staat zodat de volgende generaties hier weer volop van kunnen genieten!

Bron: Dagblad Van Het Noorden

Schelpen van het wad

De kalkoven in Appingedam werd tot 1960 gebruikt om kalk te maken. Schelpen werden van het Wad opgevist en met schepen hier heen gebracht. Ze werden met turf of steenkool verhit en afgeblust. Het restant was dan kalk dat werd gebruikt om muren te schilderen of voor de cementindustrie.

Laatste fase

In april 2023 wordt de jacobsladder teruggeplaatst en worden er als laatst nog 2 ringen vervangen. Zodra de kalkoven klaar is wordt het gebouw ook geopend voor bezoekers. Er komt ook een kleine aanlegsteiger voor een rondvaartboot maar dat wordt pas gerealiseerd als de werkzaamheden aan de kalkoven zijn afgerond.

Bron: Dagblad Van Het Noorden

Betrokken partijen