Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Onderhoud en herstel aan Scholtenmonument Groningen
Project Onderhoud en herstel aan Scholtenmonument Groningen
Partners DAAD Architect
Sector
kunst en cultuur
Opdrachtgever Gemeente Groningen
Contractvorm
bouwteam
Contactpersoon Hendri Pannekoek
kunst en cultuur

Onderhoud en herstel aan Scholtenmonument Groningen

In opdracht van de gemeente Groningen voert Jurriëns Noord, onderdeel van Friso Bouwgroep, onderhoud- en herstelwerkzaamheden uit aan het Scholtenmonument in Groningen. Het monument is door een aanrijding met een auto in september 2020 zodanig beschadigd dat het hersteld moet worden.

Concourslaan 19 (Stadspark, Groningen)

Onderhoud en herstel aan Scholtenmonument Groningen

Schadeherstel ten gevolge van een aanrijding

In september 2020 botste een auto tegen het Scholtenmonument waardoor het monument zwaar beschadigd raakte. Jurriëns Noord ziet het als belangrijkste opgave om de schade op dusdanige wijze te herstellen, dat het monument in de staat van voor de aanrijding teruggebracht wordt. De herstelwerkzaamheden bestaan onder andere uit het herstellen van natuursteen en metselwerk. Het herstellen van de Franse kalkstenen beelden (een jongen en een meisje) is een specialistisch werk en wordt door een de befaamde steenhouder Serge van Druten, uitgevoerd. In de buitenste halve cirkel zijn tussen de granieten kolommen stalen hekken als afzetting en versiering opgenomen. Deze hekken waren aan onderhoud toe. Als gevolg van het ongeval zijn een aantal dusdanig beschadigd en verwrongen geraakt, dat deze geheel vervangen dienen te worden. Het bestaande hekwerk dat nog goed is wordt behandeld en geschilderd.

Ook de fontein wordt in ere hersteld

Het Scholtenmonument had in het oorspronkelijke ontwerp ook een fontein functie. Deze functie is later komen te vervallen en gewijzigd in een bloembak. Decennia lang heeft de oorspronkelijke fonteinbak dienst gedaan als bloembak, iets dat de staat van het metselwerk en de betonnen bodem geen goed  heeft gedaan. Na het zorgvuldige herstel van dit waterbassin zal nevenaannemer Gruppen Fonteintechniek de oorspronkelijke fonteinfunctie met moderne technieken reconstrueren en in ere herstellen. In het monument is van oorsprong aan de achterzijde een techniekruimte opgenomen. Deze wordt ook hersteld en door Gruppen voorzien van een watervoorraadbak en de benodigde techniek. Momenteel zijn de opdrachtgever en de architect (DAAD Architecten) drukdoende de juiste en oorspronkelijke sproeikoppen op te zoeken of te laten namaken.

Het Scholtenmonument

Het Scholtenmonument staat in het Stadspark van Groningen. Het monument is een gedenkteken uit 1931 ter nagedachtenis aan de Groninger industrieel Jan Evert Scholten. De grond is in 1909 door hem geschonken om er een volkspark op aan te leggen als tegenhanger van de oprukkende stad. Dit om de arbeidende klasse ruimte te bieden om te recreëren in het groen.