Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Onderhoud en herstel aan Scholtenmonument Groningen
Project Onderhoud en herstel aan Scholtenmonument Groningen
Partners DAAD Architect
Sector
kunst en cultuur
Opdrachtgever Gemeente Groningen
Contractvorm
bouwteam
Contactpersoon Hendri Pannekoek
kunst en cultuur

Onderhoud en herstel aan Scholtenmonument Groningen

In opdracht van de gemeente Groningen heeft Jurriëns Noord in de periode 2021/2023 onderhoud- en herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan het Scholtenmonument in het Stadspark in Groningen.

Concourslaan 19 (Stadspark, Groningen)

Onderhoud en herstel aan Scholtenmonument Groningen

Het Scholtenmonument in het Stadspark in Groningen raakte in 2020 zwaar beschadigd na een aanrijding door een automobilist. Jurriëns Noord zag het als belangrijkste opgave om de schade op dusdanige wijze te herstellen dat het monument in de staat van voor de aanrijding teruggebracht werd. En dat is gelukt. In juni 2023 is de fontein bij het Scholtenmonument weer aangezet. Daarmee is de restauratie aan het monument afgerond.


Schadeherstel ten gevolge van een aanrijding

In september 2020 botste een auto tegen het Scholtenmonument waarbij de bestuurder om het leven kwam. Het monument raakte zwaar beschadigd. De gemeente Groningen besloot na onderzoek om het monument niet te herstellen zoals het was voor de aanrijding, maar het terug te brengen in de oorspronkelijke staat.


De werkzaamheden

De herstelwerkzaamheden bestonden onder andere uit het herstellen van natuursteen en metselwerk. Het herstellen van de Franse kalkstenen beelden (een jongen en een meisje) is een specialistisch werk en is door een befaamde steenhouder, Serge van Druten, uitgevoerd. In de buitenste halve cirkel zijn tussen de granieten kolommen stalen hekken als afzetting en versiering opgenomen. Deze hekken waren aan onderhoud toe. Als gevolg van het ongeval zijn een aantal dusdanig beschadigd en verwrongen geraakt, dat deze geheel zijn vervangen. Het hekwerk dat nog in goede staat was is behandeld en geschilderd zodat het weer jaren meekan.

Ook de fontein wordt in ere hersteld

Het Scholtenmonument had in het oorspronkelijke ontwerp ook een fontein functie. Deze functie is later komen te vervallen. Decennia lang heeft de oorspronkelijke fonteinbak dienst gedaan als bloembak, iets dat de staat van het metselwerk en de betonnen bodem geen goed heeft gedaan. Na het zorgvuldige herstel van dit waterbassin heeft nevenaannemer Gruppen Fonteintechniek de oorspronkelijke fonteinfunctie met moderne technieken gereconstrueerd en in ere hersteld.


Het Scholtenmonument

Het Scholtenmonument staat in het Stadspark van Groningen. Het monument is een gedenkteken uit 1931 ter nagedachtenis aan de Groninger industrieel Jan Evert Scholten. De grond is in 1909 door hem geschonken om er een volkspark op aan te leggen als tegenhanger van de oprukkende stad. Dit om de arbeidende klasse ruimte te bieden om te recreëren in het groen.


Betrokken partijen:

- DAAD Architecten

- Gruppen Fonteintechniek

- Beeldhouwer Serge van Druten