Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Dak Hervormde Kerk Zuidhorn volledig gerenoveerd
Project Dak Hervormde Kerk Zuidhorn volledig gerenoveerd
Partners Zie betrokken partijen
Sector
kunst en cultuur
Opdrachtgever College van Kerkmeesters van de hervormde gemeente Zuidhorn
Contractvorm
bouwteam
Contactpersoon Hendri Pannekoek
kunst en cultuur

Dak Hervormde Kerk Zuidhorn volledig gerenoveerd

In opdracht van College van Kerkmeesters van de hervormde gemeente Zuidhorn heeft Jurriëns Noord het dak van de middeleeuwse Hervormde kerk in Zuidhorn gerestaureerd. Het dak van de kerk was in zo’n slechte staat dat renovatie onontkoombaar was.

Kerkstraat 18, Zuidhorn

Renovatie onontkoombaar

Voorafgaand aan de renovatie is de kerk helemaal in de steigers gezet. De pannen zijn in secties verwijderd, daarna is het dakbeschot vernieuwd en zijn de pannen teruggelegd. Op deze manier konden de diensten in de kerk, tijdens de renovatie, gewoon door gaan. Om schade aan de graven te voorkomen zijn ze afgedekt voor het geval dat er een voorwerp naar beneden zou vallen tijdens de verrichte werkzaamheden

Gesponsorde dakpannen

Er zijn 9.000 nieuwe dakpannen geplaatst en een groot deel van de restauratie kosten zijn gedekt door een bijdrage vanuit de Provincie Groningen. De kerkmeesters hebben zelf ook nog een bijdrage aan de renovatie geleverd. Daarnaast is er geld binnen gehaald via de actie ‘Sponsor een dakpan’. Met deze actie kon je voor één euro een dakpan sponsoren.

Het voorkomen van zwamvorming

Naar schatting is er 70 jaar geleden voor het laatst aan het dak gewerkt. Dit zorgde ervoor dat het dak begon te lekken. Het materiaal is nu vervangen en dat voorkomt zwamvorming. Nu de renovatie is afgerond kan het dak weer jaren mee.