Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Kerk Harkstede interne restauratie
Project Kerk Harkstede interne restauratie
Partners N.v.t.
Sector
kunst en cultuur
Opdrachtgever Stichting Oude Groninger Kerken
Contractvorm
traditioneel
Contactpersoon Hendri Pannekoek (projectleider)
kunst en cultuur

Kerk Harkstede interne restauratie

In opdracht van Stichting Oude Groninger Kerken heeft Jurriëns Noord de restauratie van de kerk in Harkstede uitgevoerd. In 2020 werd het project opgeleverd. De laatste restauratie is al weer even geleden, namelijk 1933. Het uitgangspunt bij deze restauratie was het intern restaureren van metsel-, voeg- en stucwerk aan de wanden, vloeren, kerkbanken en het gewelf.

Hoofdweg 63, Harkstede

Werkzaamheden

Het stucwerk werd verwijderd, metselwerk ingeboet en opnieuw gestuct. De sluitstenen in het gewelf werden door restauratieschilders weer hersteld. Het installatiewerk is deels vernieuwd, waarbij in het gangpad natuurstenen tegels werden gedemonteerd en nieuw leidingwerk werd aangebracht. Op diverse plaatsen is het houtwerk en de kozijnen en ramen (glas in lood) hersteld. Ook werd het orgel van de kerk gereinigd en gestemd door een onderaannemer en werden de banken voorzien van verwarmingsbuizen voor warme voeten.

Kelder

In de kelder van de kerk is ruimte voor circa 20.000 boeken. De opdrachtgever heeft deze moeten verplaatsen voor de nodige werkzaamheden. De kerk is in december 2018 opgeleverd zodat de kerk met de kerstdagen weer in gebruik genomen kon worden. Het tweede deel van de werkzaamheden is in 2019-2020 uitgevoerd en in september opgeleverd.