Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Gemaal Monnickendam beton- en waterbouw
Project Gemaal Monnickendam beton- en waterbouw
Partners SOOH i.s.m. Hollands Zicht
Sector
gemalen en zuiveringen
Opdrachtgever Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Contractvorm
design en build
Contactpersoon Maarten Reijgersberg
gemalen en zuiveringen

Gemaal Monnickendam beton- en waterbouw

In opdracht van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) heeft bouwcombinatie Friso Civiel / Van Hattum en Blankevoort een nieuw gemaal in Monnickendam gerealiseerd. In het kader van de noodzaak van verbeteringsmaatregelen aan het poldersysteem binnen Hollands Noorderkwartier, ondersteund dit gemaal bij Monnickendam de bestaande sluis (Grafelijkheidssluis) bij het op peil houden van de Schermerboezem.

Monnickendam

Landschappelijke inpassing

De locatie, in de dijk tussen Monnickendam/Edam ter plaatse van de Nieuwe Dam, is duidelijk zichtbaar vanaf de N247 en de Purmer EE. De dijk vormt een verhoging in het landschap en is een bijzonder moment in de beleving van het landschap met uitzicht naar de Purmer EE en het Markermeer. Met het nieuwe gemaal wordt een rustpunt gemaakt waar de voorbijganger zich een moment terug kan trekken uit het drukke verkeer en genieten van het uitzicht. Het gemaal is een duidelijke landmark in de karakteristieke rechte en strakke lijn van de dijk in het open landschap.


Architectuur

Het programma van het gemaal is veel omvattend, waarbij het grootste gedeelte van het gemaal zich onder het maaiveldniveau bevindt. Het gemaal is vormgeven als een (maal)kom, een duidelijke verwijzing naar het waterverloop. De twee gebouwvolumes die organisch aansluiten op het dijklichaam lopen licht op en zijn vanaf het maaiveld waarbij de uitstroomzijde toegankelijk is voor passanten. Ze bieden de voorbijganger de mogelijkheid te genieten van het uitzicht naar de Purmer EE en Monnickendam, maar ook naar het gemaal zelf. In het gemaal bevinden zich, naast drie pompen die het hart van het gemaal vormen, de benodigde ruimten voor electrakasten, bediening,  opslag en sanitair. Het gemaal heeft een robuuste uitstraling door gevels van basaltblokken en duurzaam houten lamellen.

Opgeleverd

In het najaar van 2023 werd het gemaal officieel opgeleverd. In dit nieuwsartikel lees je er meer over.

Nieuwsberichten

Voorbereidende werkzaamheden bouw gemaal Monnickendam van start

Bijzondere archeologische vondst bij bouw gemaal Monnickendam

Huzarenstuk onder het maaiveld bij Monnickendam

Laatste pomp geplaatst bij gemaal Monnickendam