Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
110 + 38 woningen Plan Zuid Harlingen
Project 110 + 38 woningen Plan Zuid Harlingen
Partners Alynia Architecten
Sector
wonen
Opdrachtgever De Bouwvereniging
Contractvorm
design en build
Contactpersoon Cor Boorsma
wonen

110 + 38 woningen Plan Zuid Harlingen

In opdracht van De Bouwvereniging, de woningcorporatie uit Harlingen, heeft Aannemingsmaatschappij Friso 110 nieuwbouwwoningen in Plan Zuid fase 2 gerealiseerd. Naast de 110 woningen heeft Friso ook de 38 levensloopbestendige en nul-op-de-meter-woningen in de Oosterparkwijk gerealiseerd. Beide projecten zijn samen met Alynia Architecten uit Harlingen, Invent Advies uit Beilen, Ingenieursbureau Meijer en Joustra uit Heerenveen en Otte installaties uit Sneek in een Design & Build traject ontwikkeld.

Prins Bernhardstraat 15, Harlingen

Stedelijke inpassing vormt een geheel

De werkzaamheden van de 38 nieuwbouwwoningen gingen van start nadat er 42 woningen gesloopt waren. De 42 jaren-zestig-woningen die op de locatie van de nieuwe woningen stonden waren sterk verourouderd en toe aan vervanging. De bewoners van deze woningen werden tijdens de sloop- en bouwwerkzaamheden ergens anders ondergebracht.

Het nieuwe plan (fase 2) aan de zuidzijde van Harlingen, ontworpen door Alynia Architecten, bestaat voor een deel uit 60 grondgebonden woningen en 50 appartementen. Het appartementencomplex, bestaande uit twee lagen, heeft door zijn ligging nabij de snelweg een geluidswerende functie voor de 60 woningen aan de achterzijde van het complex. De dynamische architectuur van zowel de appartementen als de woningen sluit aan op de omringende woonwijken. Daarnaast zijn de kleuren van het metselwerk aangepast op de bebouwing in de wijk. Zo vormt het plan een geheel met de rest van het zuidelijke deel van de stad.

Levensloopbestendig met een energiezuinig karakter

De nieuwe woningen zijn voor een deel grondgebonden woningen met twee slaapkamers en een badkamer op de begane grond. Het overige deel heeft een verdieping met drie slaapkamers en een badkamer. Indien nodig is er een traplift in de woningen geplaatst. Op die manier zijn de woningen levensloopbestendig. Naast dat de woningen levensloopbestendig zijn, hebben de woningen ook een energiezuinig karakter. Het zijn nul-op-de-meter-woningen. Om dat te kunnen bereiken, kregen de woningen een hoogwaardige isolatieschil, verwarming met een warmtepomp en warmteterugwinning op de ventilatielucht. Ook zijn er extra veel zonnepanelen geplaatst (acht meer dan de wettelijke eis) en zijn de woningen alleen nog van gas voorzien om de woningen te verwarmen.

Social Return een doel op zich

Naast het duurzaamheidaspect is Social Return ook een item dat bij Friso Bouwgroep hoog in het vaandel staat. Samen met de Bouwvereniging onderzocht Friso de mogelijkheden voor het recyclen van werkzaamheden binnen het project voor werklozen, werkzoekenden en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. "Uiteraard is daarbij eerst gekeken naar personen in de buurt van het project of in en rondom Harlingen." licht Marcel Minnema, technisch ontwikkelaar bij Friso Bouwgroep toe. "Om dit te bewerkstelligen werd indien nodig gezocht naar geschikte opleidingen zodat de kandidaten zich binnen het vakgebied verder konden ontwikkelen en op die manier konden klimmen op de participatieladder. Kortom een Win-Win-Win-situatie voor onze opdrachtgever, de huurders, onze partners en onszelf. Dat is Bouwen aan de toekomst!" besluit Marcel Minnema zijn verhaal.

Plattegronden

Download hieronder de plattegrond van de levensloopbestendige woningen

Plattegrond levensloopbestendige woning