Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Verbouw Museum Hindeloopen
Project Verbouw Museum Hindeloopen
Partners Studio Public en J.O.N.G architecten
Sector
recreërenkunst en cultuur
Opdrachtgever Museum Hindeloopen
Contractvorm
bouwteam
Contactpersoon Thom Lijster
recreërenkunst en cultuur

Verbouw Museum Hindeloopen

Jurriëns Noord start in opdracht van Museum Hindeloopen met de restauratie en uitbreiding van het historische museum. Naast dat Jurriëns Noord de aannemende partij is van de opdrachtgever, ondersteunt Hanzebouw ook in de werkzaamheden van dit project.

Hindeloopen

De startfase

Ontmantelen en opbouwen

De eerste fase van de restauratie staat voornamelijk in het teken van het voorzichtig ontmantelen van de museale onderdelen in het monumentale gedeelte van het pand. In het voormalig stadhuis, afkomstig uit 1682, worden de Friese tegels op alle wanden, statige interieurkasten en oude tegelvloeren verwijderd.

In het jongere voorhuis wordt er grover te werk gegaan. De bestaande indeling wordt daar gesloopt en er wordt een nieuwe doorgang gezaagd. Het tussenlid, dit is het lage bouwdeel dat het voormalig stadhuis scheidt van het voorhuis, wordt compleet weggehaald om plaats te maken voor een lange entreesluis.

Het doel van deze eerste fase is om het casco zoveel mogelijk in zicht te brengen zodat op basis van deze inzichten de laatste keuzes en uitgangspunten voor de renovatie van het museum kunnen worden vastgesteld.

Volledig verduurzamen

Bij de wederopbouw is duurzaamheid een belangrijk thema. Het museum wordt aan de binnen zijde van een nieuwe isolatieschil voorzien. Hierbij wordt voorzetbeglazing toegepast en voor de energieopwekking wordt er gebruik gemaakt van een warmtepomp. Later zal ook blijken of er ruimte is voor zonnepanelen. In het voorhuis wordt op de begane grondvloer een nieuwe toiletgroep gerealiseerd, de eerste verdieping en zolders vormen een kantoor- en opslagruimte.

Museum collectie

In het voormalig stadhuis zal de herziene collectie worden tentoongesteld. Enkele historische stijlkamers blijven daarin een belangrijke rol spelen. Een deel van de gedemonteerde museale inrichting en beschilderde tegels krijgen in de nieuwe museumvorm een gepaste plek. Een gedeelte van het pand zal geschikt worden gemaakt om delen van de collectie op te slaan.

Meer jonge bezoekers

Het bestuur van het museum heeft ambitieuze plannen. Het doel is om het aantal bezoekers na de verbouwing te verdubbelen van 10 naar 20 duizend per jaar. Door de nieuwe entree helemaal van glas te maken komt er meer verbinding met de binnenstad en hoopt de opdrachtgever ook dat het aantrekkelijker wordt voor jonge bezoekers.