Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
TopsportZorgCentrum Groningen nieuwbouw
Project TopsportZorgCentrum Groningen nieuwbouw
Partners Leeuwenkamp Architecten, Croonwolter&dros
Sector
werkenlerensportrecreërenzorg
Opdrachtgever Euroborg NV
Contractvorm
bouwteam
Contactpersoon Radboud Poortvliet
werkenlerensportrecreërenzorg

TopsportZorgCentrum Groningen nieuwbouw

In opdracht van Euroborg NV realiseerde Aannemingsmaatschappij Friso B.V. binnen no-time het nieuwe TopsportZorgCentrum (hierna: TsZC) van Groningen. Het doel was een centrum te creëren waar topsport, topzorg, breedtesport en ondernemen samengebracht konden worden en waar sporttalenten tot ontwikkeling konden komen. En dat is gelukt. Het multifunctionele gebouw slaat een brug naar de breedte sport en naar vitaliteit in Noord Nederland.

Laan Corpus Den Hoorn 101, Groningen
Hoogste punt

Hoogste punt

19-02-2018
BVO

BVO

5300 m²
Bouwperiode

Bouwperiode

Juli 2017 - oktober 2018

Broedplaats waar disciplines bij elkaar komen

Het TsZC is bedoeld als broedplaats waar topsport, zorg, kennis en bedrijven bij elkaar komen om een sport- en beweegklimaat te stimuleren, innovatieve producten en diensten te ontwikkelen en de kwaliteiten van de regio breder op de kaart te zetten. Onderdeel van deze topsportgedachte is het Performance Center, een kenniscentrum dat op wetenschappelijk verantwoorde wijze de fysieke gesteldheid, mentale weerbaarheid, technische prestaties, tactische concepten en lifestyle van sporters tracht te optimaliseren. De combinatie van al deze functionaliteiten onder één dak is uniek in Nederland en hét visitekaartje om topsporters, kenniswerkers, studenten en bedrijven te verwerven.

Groen icoon langs de A7

Het pand kenmerkt zicht door een zeer opvallende groene aluminium gevel, waarmee het een beeldbepalend gebouw langs de A7 is. Bij de aanbesteding was het ontwerp doorslaggevend. “Wij  hebben samen met Leeuwenkamp Architecten het referentie-ontwerp aangepast. Daarbij hebben we  de indeling verbeterd en functioneler gemaakt. Het groen van FC Groningen is in het gehele ontwerp terug te vinden. Zo heeft het gebouw aan de A7 een opvallende geperforeerde aluminium gevel in  verschillende groentinten. Zeker wanneer het buiten donker is, is het een echte eyecatcher”, vertelt Friso-tendermanager Herman Nijholt. “Niet alleen de  uitstraling is groen, maar ook het gebouw zelf. Het is namelijk all-electric, waardoor zowel de verwarming als koeling van het pand op een elektrische manier gebeurt.”

Meest vitale werkplek van Noord-Nederland

Het gebouw biedt onderdak aan vijf verschillende disciplines: FC Groningen heeft hier meerdere kleedkamers gevestigd en is daarmee de gebruiker van de begane grond. Op de begane grond is ook een multifunctionele topsporttrainingshal met onder meer een 40 meter lange sprintbaan gerealiseerd. Ier kunnen de topsporters ook andere takken van sport beoefenen. Op de eerste verdieping staat ontmoeten centraal. Hier is dan ook een openbaar toegankelijk horeca- en ontmoetingscentrum gevestigd. Op de eerste verdieping zijn ook de kantoren van FC Groningen en het spelershome te vinden. Op de tweede verdieping, waar Inter-Psy eigenaar van is, is een ‘zorglaag’ gerealiseerd. Hier staan de thema’s sportzorg, vitaliteit en bewegen centraal. Ook hebben het Martini Ziekenhuis en andere zorgaanbieders hier de ruimte voor een gezamenlijk concept. De hoofdhuurder van de derde verdieping is werkgeversorganisatie VNO-NCW/MKB Noord. Deze verdieping biedt plaats aan meerdere kantoorruimtes. De combinatie van sport, zorg en het bedrijfsleven zorgt voor synergie en kruisbestuiving. Het TsZC is hiermee de meest vitale werkplek van Noord-Nederland.

Uit: Friso Nijs | zomer 2018

Groen icoon siert rondweg Groningen

Drie jaar geleden werd oud-schaatscoach Gerard Kemkers toegevoegd aan de staf van FC Groningen als manager Topsport en Talentontwikkeling. Vlak voor de oplevering blikte we met hem en Friso-uitvoerder Siedo Hiemstra terug op de realisatie van het Topsportzorgcentrum.

Functioneel en innovatief

“Toen ik begon bij FC Groningen waren er al plannen voor een Topsportzorgcentrum. Namens FC Groningen mocht ik de regiefunctie van de voorbereiding en bouw op me nemen. Zo kon ik door mijn visie en ervaringen bij topsportcomplexen over heel de wereld zorgen voor een functioneel en innovatief gebouw.” Kemkers’ inbreng resulteerde onder andere in een aangepast ontwerp; er kwam een grote trainingshal bij; uniek voor Nederland. “De grootste uitdaging tijdens de ontwerpfase was om het XL-programma-van-eisen in een M-gebouw te stoppen en enige vorm van ‘openheid’ vast te houden. Het was een hele puzzel om alles erin te krijgen wat op de lijst van wensen stond.

“Een eindresultaat neerzetten ongeacht de omstandigheden; bouwen is absoluut topsport”

Bouwen is topsport

Het gebouw is in korte tijd gerealiseerd. Kemkers: “Alle betrokken partijen hebben ontiegelijk veel kennis ingebracht. Door met veel mensen goed samen te werken hebben we aan de voorkant alles goed doordacht. Een goede voorbereiding, constante deadlines en uiteindelijk een eindresultaat neerzetten ongeacht de omstandigheden; bouwen is absoluut  topsport.” Kemkers roemt het vakmanschap van de medewerkers van Friso. “Het vertrouwen was groot. Ik kon al snel op Radboud (Poortvliet, projectleider red.) en Siedo vertrouwen. We dachten met elkaar mee en daardoor is het ons gelukt om samen een icoon neer te zetten waar we met zijn allen trots op kunnen zijn. Als de gebruikers straks hun intrek nemen in dit gebouw dan wordt duidelijk of alles van binnen klopt.”

Uitdagend project

De korte bouwtijd was volgens Friso-uitvoerder Siedo Hiemstra de grootste uitdaging van het project. “Een klus van deze omvang binnen een jaar klaren is pittig. We gingen er in sneltreinvaart doorheen. Als je dan ook nog afhankelijk bent van omstandigheden waar je geen invloed op hebt, zoals het weer en levertijden, dan kom je soms voor voldongen feiten te staan en is het maken van keuzes lastig.” Ook Hiemstra is trots op het eindresultaat: “Als je mag bouwen aan zo’n mooi project met bijzondere details in een intensief traject, dan ben je trots als het bijna af is. Vooral de fase vanaf casco tot het dak was een geweldige fase; die liep als een klokje. Ook bij dit project heeft BIM zichzelf weer bewezen."