Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Restauratie en herinrichting Overcingel Assen
Project Restauratie en herinrichting Overcingel Assen
Partners
Sector
wonen
Opdrachtgever Stichting Het Drentse Landschap
Contractvorm
traditioneel
Contactpersoon Ernest Jager
wonen

Restauratie en herinrichting Overcingel Assen

In opdracht van Het Drentse Landschap heeft Huis Overcingel een nieuwe bestemming gekregen. Er is een appartement, bed & breakfast en vier stijlkamers voor rondleidingen en kleinschalige bijeenkomsten gekomen. De restauratie werd verzorgd door Jurriëns Noord.

Oostersingel 27, Assen

Nieuwe toekomst voor Landgoed Overcingel in Assen

Het bouwkundig ontwerp is gemaakt door Holstein Restauratie Architectuur. De Installateur is Dick Sjabbens in Diever. Eerder verzorgde Jurriëns Noord ook de restauratie van Landgoed Oldengearde voor Het Drentse Landschap. De Installateur is Dick Sjabbens in Diever.

Op dinsdag 9 mei 2023 markeerde Het Drentse Landschap met de onthulling van het bouwbord de start van de restauratie, verduurzaming en herbestemming van Huis Overcingel. Het huis werd in 1777 gebouwd in opdracht van Johannes van Lier, destijds de ontvanger-generaal van Drenthe. Hij kwam speciaal naar het heden om samen met Sonja van der Meer, directeur van Het Drentse Landschap, middels de onthulling van het bouwbord, de basis voor een nieuwe toekomst voor Huis Overcingel te leggen. Na bijna 250 jaar wordt Huis Overcingel in 2024 voor het eerst opengesteld voor publiek.

Minister Dijkgraaf en staatssecretaris Uslu op werkbezoek op landgoed Overcingel

Landgoed Overcingel

Rijksmonument Landgoed Overcingel ligt als een oase van rust in het drukke centrum van Assen. Een plek waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. In september 2019 hebben de erfgenamen van Henk van Lier Lels het landgoed overgedragen aan Het Drentse Landschap om het landgoed in de geest van de laatste bewoner Henk van Lier Lels te behouden. Het familiearchief is geschonken aan het Drents Archief, waar het op verzoek is in te zien. Bijzonder aan het landgoed is de hoge ensemblewaarde. Alle onderdelen van het landgoed zijn nog aanwezig. Het landhuis met het historische interieur, het koetshuis, de dienst- en tuinmanswoning, de tuinen met tuinornamenten, de parkbossen, de weides en de boomgaard. Het landgoed staat bekend om haar stinzentuin die ieder voorjaar veel bezoekers trekt.

Het Drentse Landschap heeft het bijzondere gebouw laten restaureren en verduurzamen zodat het past bij de wensen van deze tijd. Bureau Statement heeft vanaf de start van de restauratie en verduurzaming een film gemaakt. Die is hier te bekijken.

Overige partijen

Bouwkundig ontwerp: Holstein Restauratie Architectuur.

Installateur: Dick Sjabbens

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Assen, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Provincie Drenthe, Regio Groningen-Assen, het TBI Fundatiefonds, de Nationale Postcodeloterij en particuliere giften.