Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Nieuwbouw Plus Ultra Groningen
Project Nieuwbouw Plus Ultra Groningen
Partners Proof of the Sum Architecten
Sector
werkenleren
Opdrachtgever Kadans Science Partner
Contractvorm
traditioneel
Contactpersoon Projectleider Radboud Poortvliet
werkenleren

Nieuwbouw Plus Ultra Groningen

In opdracht van Kadans Science Partner realiseerde Aannemingsmaatschappij Friso een nieuw multifunctioneel gebouw op de Campus in Groningen (locatie Zernike). De bouw ging in mei 2021 van start en werd eind 2022 opgeleverd. Het nieuwe innovatiecentrum biedt kantoor- en laboratoriumruimten voor innovatieve bedrijven, instellingen en start-ups.

Zernikelaan, Groningen

Een uniek innovatiecentrum van Noord-Nederland

Hoge duurzaamheidsambitie en circulaire materialen

Voor Friso was de bouw van Plus Ultra extra bijzonder aangezien het project een hoge duurzaamheidsambitie kende. Zo is het gebouw voorzien van PV-panelen, een warmtepomp en is het gebouw volledig gasloos. Daarnaast zijn er circulaire materialen toegepast, waaronder de panelen en vliesgevels. Deze zijn herbruikbaar, zodat deze onderdelen ook in de toekomst duurzaam kunnen worden gedemonteerd. Uiteindelijk hebben de duurzaamheidstoepassingen bijgedragen aan het behalen van het BREEAM Excellent-certificaat, welke de duurzaamheidprestatie van het gebouw aangeeft. Friso is inmiddels aardig bekend met het BREEAM-certificaat. ‘We hebben hier ruime ervaring mee vertelt Henk Dedden. ‘Een ander project van ons, New Nexus in Haren, heeft zelfs de hoogst haalbare certificering (BREEAM Outstanding) gehaald. Deze ervaring nemen we graag mee naar nieuwe projecten en delen we vervolgens weer met andere experts. Samen gaan we de uitdaging aan en proberen we het hoogst haalbare na te streven.’

Atrium versterkt beleving in gebouw

Proof of the Sum Architecten maakte een ontwerp met een gevel van polycarbonaat. Dit stevige, harde en helder transparante materiaal wordt voor het binnen- en buitenblad toegepast. Om het daglicht tot diep in alle ruimtes toe te laten is in het basisvolume een groot atrium aangebracht. Dit atrium vormt de spreekwoordelijke long van het gebouw en versterkt de belevingskwaliteit voor alle gebruikers en bezoekers van Plus Ultra Groningen. De entree van het gebouw ligt aan de oostkant (rechts) en sluit aan op de Zernikelaan. Plus Ultra is goed bereikbaar. Het gebouw heeft een eigen parkeerterrein met circa 130 autoparkeerplaatsen, een uitgebreide fietsenstalling en douchevoorzieningen in het gebouw.

De Plus Ultra Community

In het ruim 10.000 m² grote bedrijfsverzamelgebouw van 5 verdiepingen bevindt zich een scala aan kantoren, laboratoria, testfaciliteiten, vergaderruimtes en ontmoetingsplekken. De startende, groeiende en gevestigde bedrijven en organisaties leveren allemaal een bijdrage en bouwen mee aan de Plus Ultra ‘community’. Alle faciliteiten in het gebouw zijn zoveel mogelijk voor alle gebruikers ter beschikking gesteld; van de entree met lunchgelegenheden tot informele zitjes, vergaderruimten en pantry’s op alle verdiepingen. Iedere gebruiker, totaal 8 huurders, huurt naar rato een aandeel van de algemene ruimten. Uiteraard zijn de eigen gehuurde ruimte goed fysiek af te scheiden van de openbaar toegankelijke ruimten. ‘Tijdens de bouw van het casco konden de huurders hun eigen wensen doorgeven aan Kadans, besluit Henk Dedden.

Meer weten over Plus Ultra?

Ga voor meer informatie over Plus Ultra Groningen naar de website van: Plus Ultra Groningen - Kadans

Betrokken partijen:

Nieuwsberichten

Innovatiecentrum Plus Ultra Groningen opgeleverd en BREEAM-gecertificeerd

Lees meer

Duurzaam innovatiecentrum Plus Ultra Groningen bereikt hoogste punt

Lees meer