Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Nieuwbouw studentenwoontoren Vrydemalaan Groningen
Project Nieuwbouw studentenwoontoren Vrydemalaan Groningen
Partners KENK Architecten
Sector
wonenwerkenindustriebouw
Opdrachtgever Bouwcombinatie Friso Koopmans V.O.F.
Contractvorm
bouwteam
Contactpersoon Projectleider Klaas Dijkstra
wonenwerkenindustriebouw

Nieuwbouw studentenwoontoren Vrydemalaan Groningen

In opdracht van Koopmans Projecten realiseerde de bouwcombinatie Friso-Koopmans, bestaande uit Aannemingsmaatschappij Friso (penvoerder) en TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep, de nieuwbouw van de 270 studentenwoningen aan de Vrydemalaan in Groningen. De nieuwbouw bestond uit een woontoren van 18 bouwlagen, waarvan de begane grond een commerciële invulling kreeg. De fundering is aangebracht door Friso Civiel (onderdeel van Friso Bouwgroep).

Vrydemalaan, Groningen

Nieuwbouw van 18 verdiepingen hoog

Nieuwbouw van 18 verdiepingen hoog

De nieuwbouw van maar liefst 18 verdiepingen, nét geen 60 meter hoog, is naar een ontwerp van KENK architecten uit Amsterdam. Dankzij de tunnelbekisting kon elke woonlaag met wanden en de daarop liggende vloeren in één keer in het werk worden gestort. Het grote voordeel van deze bouwmethodiek is de snelheid. In razend tempo is de woontoren met 19 bouwlagen uit de grond 'gestampt'. Vrij snel na de start van het tunnelen is de bouwcombinatie begonnen met het plaatsen van de prefab binnenspouwbladen en de prefab buitengevels. Eind november dit jaar werd het gebouw door de bouwcombinatie opgeleverd.

270 studentenkamers met voorzieningen

Libertas, zoals de woontoren nu heet, is opgedeeld in clusters met elk een gemeenschappelijke keuken. In totaal kunnen er straks 270 studentenkamers in gebruik genomen worden. De verwachting is dat in januari van het komend jaar 190 studenten van het University College Groningen (UCG), kunnen verhuizen naar Libertas. Op 1 februari 2023 zijn de overige kamers beschikbaar voor internationale studenten. UCG verwacht de komende jaren de overige kamers in de woontoren ook met UCG-studenten te vullen. Naast de kamers zijn er ook voorzieningen gecreëerd zoals een dakterras, een studieruimte, een wasserette en een fietsenstalling.

Rob Donninger, directeur SSH aan het woord:

“Het is een gebouw dat goed past bij de behoeften van de studenten van University College Groningen. In Libertas hebben we nu voor het eerst ongemeubileerde en gemeubileerde kamers door elkaar. Voor Nederlandse én internationale studenten die, voor korte of lange tijd, aan het University College in Groningen studeren. Met dit concept spelen we in op de behoeften van elk van deze verschillende doelgroepen, waarbij ze toch ook gemengd samen kunnen wonen en leven. Een behoefte die ze gemeen hebben.”

Duurzame stadsomgeving

Het project is onderdeel van een bredere ontwikkeling aan de Noordzijde van het Gronings Universitair Medisch Centrum. Het terrein van de campus is ongeveer 30 hectare groot en is een inspirerend ecosysteem waar onderzoekers van de RUG, UMCG en ondernemers samenwerken met overheden op het gebied van innovaties. De realisatie van de nieuwe woontoren is een van de eerste zichtbare ontwikkelingen op de locatie en draagt bij aan een ongedeelde stad.

Betrokken partijen:

Nieuwsberichten

Nieuwbouw woontoren Libertas aanwinst voor duurzame stadsomgeving Groningen

Lees meer

Bouw nieuwe studentenwoontoren Vrydemalaan Groningen bijna van start

Lees meer

Eerste schop de grond in voor nieuwbouw 270 studentenwoningen

Lees meer

Nieuwbouw 270 studentenwoningen Vrydemalaan Groningen bereikt hoogste punt

Lees meer