Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Markt058 Leeuwarden herontwikkeling
Project Markt058 Leeuwarden herontwikkeling
Partners De Zwarte Hond Architecten
Sector
wonen
Opdrachtgever Leyten Rotterdam
Contractvorm
traditioneelbouwteam
Contactpersoon John uit de oude Groeneveld
wonen

Markt058 Leeuwarden herontwikkeling

Schuin tegenover het NS-station van Leeuwarden transformeerde Aannemingsmaatschappij Friso het voormalige Aegon-kantoor van kantoorpand naar studentenhuisvesting. Het H-vormige gebouw biedt nu ruimte aan 476 eenkamerappartementen, circa 3.000 m² aan kantoorruimtes én een commerciële plint met een restaurant en sportschool op de begane grond.

Lange Marktstraat 11, Leeuwarden
Hoogste punt

Hoogste punt

n.v.t.
BVO

BVO

ca. 27.700 m²
Bouwperiode

Bouwperiode

juli 2018 - sept 2019

Van kantoorpand tot huisvesting voor 500 studenten

Uit: Friso Nijs | winter 2018

De herontwikkeling van Markt058 ging bijzonder snel. Een perfecte planning en nauwe samenwerking met alle betrokken partners was hierbij van doorslaggevend belang.

Duurzame studentenwoningen

Leeuwarden is een studentenstad waar veel buitenlandse studenten verblijven. Om deze voor een kortere periode, toch een fijn thuis te bieden, ontwikkelde Leyten Markt058. Over vier verdiepingen zijn bijna 500 studentenwoningen verdeeld.  Elk appartement heeft een eigen badkamer en een eigen keuken. In de centrale ruimte zijn de was- en droogvoorziening gerealiseerd en van de binnenplaats wordt een tuin gemaakt.

Op de begane grond zijn een restaurant en sportschool gerealiseerd en een deel van het gebouw is als kantoor in gebruik. De uitdaging van dit project lag niet alleen in de korte bouwtijd, maar ook in het zoveel mogelijk hergebruiken van het bestaande casco; De gevels werden opgefrist, vloeren  zoveel mogelijk behouden en energievoorzieningen voor een deel hergebruikt.

Dit hergebruik geeft het gebouw een duurzaam karakter. Dit wordt nog eens versterkt door de 1500 zonnepanelen, meerdere warmtepompen en het warmte terugwinventilatiesysteem dat is aangebracht. De woningen voldoen aan de eisen voor energielabel B. Met het oog op de toekomstige mogelijkheid van aardwarmte (geothermie) in Leeuwarden, zijn de installaties zo ingericht dat het gebouw gasloos kan worden verwarmd, de infrastructuur van het gebouw is daar al op voorbereid. De kantoorruimtes zijn all-electric en hebben een A-label.

“Kwaliteit is natuurlijk altijd voor snelheid gegaan”

Het ombouwen van een kantoorgebouw naar studentenhuisvesting is geen sinecure. Zeker niet als het om 32.000 m² vloeroppervlak gaat. Hoe de plannen gemaakt en voorbereidingen getroffen werden vertelt Hans-Jörg van den Berg. Hij is namens opdrachtgever Leyten de projectleider an de transformatie: “Voordat het plan gemaakt was had Leyten onderzocht wat de optimale ontwikkeling voor het Aegon-kantoor zou zijn. Daarbij was ook gekeken naar de vraag vanuit de markt en de visie van de gemeente op het stationsgebied. Er was op dat moment een gebrek aan kwalitatieve studentenwoningen en de gemeente zag graag dat deze in het stationsgebied werden gecreëerd. Daarnaast is het stationsgebied natuurlijk een goede plek om moderne kantoren en aantrekkelijke commerciële functies toe te voegen.”

Meeste comfort en vertrouwen

Met een concept plan voor de 500 studentenwoningen startte Leyten de voorselectie van de aannemer. Van den Berg: “We wilden door een voorselectie de meest geschikte partij voor dit project vinden. Vier partijen zijn door ons uitgenodigd en leverden een plan van aanpak met een globaal budget op. Ondanks de harde beoordelingscriteria was het lastig om hieruit een bedrijf te kiezen. Daarom hebben we ervoor gekozen het plan eerst verder uit te werken, zodat partijen een concrete aanbieding konden doen.”

Mock-ups maken om tijd te winnen

“Elk project is anders en moet dus ook op een andere manier aangepakt worden, zo ook de transformatie van het voormalig kantoorpand in Leeuwarden. Een duidelijk plan van aanpak en heldere afspraken met alle betrokkenen zijn nodig om een project succesvol af te kunnen ronden. Aan mij als technisch projectdirecteur was het de taak om ook dit project zo soepel mogelijk te laten verlopen”, licht Van den Berg zijn rol toe. “Bij dit project hadden we extra veel tijd en energie gestoken in de engineering. Door mock-ups (model van een ontwerp, red.) te maken en deze vervolgens te optimaliseren, kon er in de uitvoeringsfase winst behaald worden. De kinderziektes zijn er dan uit gehaald en verbeteringen zijn doorgevoerd. Toen die trein eenmaal liep was het een kwestie van meters maken. Natuurlijk is kwaliteit altijd voor snelheid gegaan.”

Partners:

  • Pranger Rosier Installaties

“Wonen in Markt058 is leuk!”

Uit: Friso Nijs | winter 2019

Wie bij een studentenhuis denkt aan een oud, tochtig en vooral niet al te schoon gebouw waar je met 12 mensen een badkamer deelt, knippert bij binnenkomst van Markt058 wel een paar keer met zijn ogen. In het voormalige kantoorpand zijn 500 moderne studentenstudio’s gemaakt. Allemaal met een eigen badkamer en keuken. Sinds september 2019 wonen Rex en Virag er samen in een appartement van 37 m². In de ruime centrale hal vertellen ze hun verhaal.

De studenten woonden eerst in Eindhoven in een echt studentenappartement; oud en vies. Rex: “Toen Virag klaar was met haar studie zijn we terug naar het Noorden verhuisd. Ik studeer commerciële economie aan NHL Stenden. We kregen de kans een ruime studio in Markt058 te huren en twijfelden geen moment. Alles is splinternieuw, superschoon  en de woningen zijn volledig ingericht. Zelfs de kussens op de bedden zijn aanwezig. De appartementen zijn goed beveiligd, misschien een beetje té want voor elke deur heb je een toegangspasje nodig.  Ook is de huurprijs zeer schappelijk. Alle appartementen, dus ook de grotere vallen onder de huursubsidiegrens. Daardoor is het prima betaalbaar, zeker als je ziet in wat voor mooi appartement je dan woont. “

Wat direct opvalt als je een tijdje in de centrale hal zit,  is de variëteit aan nationaliteiten. Rex: “Heel veel buitenlandse studenten huren een appartement voor bijvoorbeeld een semester. Ze hoeven alleen hun kopjes en beddengoed mee te nemen en de rest staat al klaar. Dat is natuurlijk ideaal als je maar tijdelijk hier komt wonen. Het is ook een voordeel dat er zoveel exchange-students zijn, dan voel je je niet snel alleen.” Wat trouwens opvalt is dat er, naast de vele buitenlandse studenten, ook veel jonge studenten uit de regio in Markt058 wonen. Voor hen is het een leuke manier om snel andere studenten te ontmoeten. Voordeel daarvan is dat het in de weekenden echt rustig is, want veel jonge studenten gaan dan gewoon weer terug naar hun ouderlijk huis.

“Wonen in Markt058 is leuk”, vinden Rex en Virag. “Het allerfijnste is het gemak. Je woont midden in het centrum en heel dicht bij het station. Wij vliegen regelmatig naar Hongarije en met de trein ben je vanaf hier zo op Schiphol,” zegt Rex. “Ook zijn er veel voorzieningen. Zo zijn er studieruimtes, waar je rustig kunt studeren, is er in de hal een wasserette en wordt er een restaurant gebouwd. In de centrale hal is het altijd gezellig; je zit er nooit alleen en er worden regelmatig feestjes georganiseerd.

Rex en Virag vertrekken aan het eind van dit studiejaar, zodra Rex zijn studie afgerond heeft, naar Utrecht. “In Utrecht is de kans op een baan voor ons groter. Hier in het noorden is er weinig werk op het gebied van media entertainement. Dus wij verwachten eind dit jaar weer te verhuizen. Maar tot die tijd genieten we van dit fijne thuis,” besluit Rex zijn verhaal.