De Oude Remise, die de vorm heeft van een kwart cirkel, is een één verdieping hoge locomotievenloods waar plaats was voor twaalf stoomlocomotieven. Elke locomotief had een eigen segment in de remise, opgetrokken in bruin baksteen op hardstenen trasraam. De segmenten zijn goed terug te zien in het dak: twaalf zadeldaken op een rij. Het interieur heeft houten kapspanten gedragen door zeshoekige gietijzeren kolommen. In 1935 werd de loods buiten gebruik gesteld. Van 1948 tot 1980 werd het gebouw gebruikt als busremise van de Gado. Van 1984 tot 1998 werd het grootste deel van de loods gebruikt als graanopslagplaats door de Noordelijke Graanhandel en in 1996 werd het gebouw opgenomen in een reeks van industriële monumenten in de provincie Groningen.
Verbouwen met respect voor het bestaande gebouw
De werkzaamheden bestonden uit het leeghalen van het pand zodat het er weer uit ziet zoals het vroeger was: één grote ruimte waarin locomotieven werden onderhouden en opgeknapt. De bestaande vloer is vervangen en er is een glazen pui geplaatst tussen de bier- en jeneverstokerij. Ook zijn er verschillende ruimtes gemaakt voor de bedrijven die zich hier wilden vestigen. Het bijzondere hierbij is dat de wanden die hiervoor gebruikt zijn er ook weer makkelijk uitgehaald of verplaatst kunnen worden. Voor Jurriëns Noord was het de belangrijkste opgave om dit project succesvol te voltooien als de verbouwing met respect voor het bestaande gebouw en zijn historische waarde is uitgevoerd.
Meekijken van productie tot op het bord en in het glas
In de Oude Remise is coöperatie De Graanrepubliek gevestigd. Onder deze vlag werken boeren en ambachtelijke bedrijven samen om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met het Groningse graan. Zodra de verbouwing werd afgerond zijn er in de voormalig locomotievenloods diverse functies ondergebracht. Een maalderij, mouterij, bakkerij, een pastamakerij, brouwerij, distilleerderij en lageringschuur zorgen ervoor dat De Graanrepubliek haar eigen producten kan gaan ontwikkelen. Daarnaast is er voor de bezoekers een gezellig terras, een proeflokaal, een exclusieve slijterij, ruimte voor educatie, een smaaklaboratorium en een proefkeuken gerealiseerd zodat iedereen straks kan gaan proeven én genieten van de lokale producten. De werkzaamheden zijn in 2023 afgerond.
Betrokken partijen: