Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
De Korenbeurs Groningen onderhoud en herstel
Project De Korenbeurs Groningen onderhoud en herstel
Partners Zie betrokken partijen
Sector
werken
Opdrachtgever Bun Vastgoed BV
Contractvorm
bouwteam
Contactpersoon Hendri Pannekoek
werken

De Korenbeurs Groningen onderhoud en herstel

In opdracht van Bun Vastgoed BV heeft Jurriëns Noord in bouwteam diverse onderhouds- en restauratiewerkzaamheden aan de Korenbeurs in Groningen uitgevoerd. De Korenbeurs behoort tot de top 100 gebouwen van de Rijksdienst voor Monumentenzorg van Nederland.

Vismarkt, Groningen

De graanbeurs van het Noorden

Het gebouw, dat zich bevindt aan de westzijde van de Vismarkt in Groningen, werd tussen 1862 en 1865 onder architectuur van de Groningse stadsbouwmeester J.G. van Beusecom gebouwd en heeft tot de jaren 80 dienst gedaan als graanbeurs. Daarna heeft het gebouw verschillende functies gehad. Sinds het jaar 2000 is in het gebouw een supermarkt gevestigd. Het unieke aan dit gebouw is, dat achter de neoclassicistische gevel een beurs-/markthal is opgetrokken uit gietijzeren kolommen en ornamenten en er, voor die tijd, veel glas is toegepast voor de lichttoetreding. Dit geeft met name ’s avonds een prachtig effect.

Restaureren met oog en gevoel voor de historische waardes

De werkzaamheden bestonden voornamelijk uit groot onderhoud aan het casco van het gebouw. Hieronder vielen onder andere het schoonmaken en het repareren van de drie beelden (Neptunus, Ceres en Mercurius) welke symbool staan voor de landbouw en de handel van de stad Groningen. Daarnaast zijn er herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan onder andere het natuursteen in de gevel, het stucwerk, het metsel- en voegwerk, de zinken goten en het glas- en schilderwerk. Ook zijn diverse kozijnen en deuren hersteld en is het houtrot aangepakt. Voor de vakmannen van Jurriëns Noord was het grootste doel om het icoon in oude luister terug te brengen met oog en gevoel voor de historische waardes van het pand. En dat is gelukt!

Ook de kleuren zijn in ere hersteld

Extern is een onderzoek uitgevoerd naar de kleurhistorie van het pand. Hieruit is gebleken dat het gebouw oorspronkelijk een andere kleurstelling heeft gehad, met name het fronton aan de voorgevel en het lijstwerk rondom het hoofdgebouw. Het kleur historisch onderzoek wordt uitgevoerd door de specialisten van Veldman en Veltman. Laag voor laag zijn de kleuren van vroeger blootgelegd om er zo achter te komen wat de oorspronkelijke kleurstelling van het gebouw is geweest. Op basis van de ondervindingen heeft het gebouw een nieuwe kleurstelling gekregen.

Betrokken partijen:

Nieuwsberichten

Onderhoud- en herstelwerkzaamheden aan De Korenbeurs in Groningen afgerond

Lees meer