Het gebouw, dat zich bevindt aan de westzijde van de Vismarkt in Groningen, werd tussen 1862 en 1865 onder architectuur van de Groningse stadsbouwmeester J.G. van Beusecom gebouwd en heeft tot de jaren 80 dienst gedaan als graanbeurs.Daarna heeft het gebouw verschillende functies gehad. Sinds het jaar 2000 is in het gebouw een supermarkt gevestigd. Het unieke aan dit gebouw is, dat achter de neoclassicistische gevel een beurs-/markthal is opgetrokken uit gietijzeren kolommen en ornamenten en er, voor die tijd, veel glas is toegepast voor de lichttoetreding. In en op de gevel zijn drie beelden van klassieke goden geplaatst die de betekenis van de handel, zeevaart en landbouw voor de stad Groningen symboliseren.
Michielverbeek, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Het groot onderhoud aan De Korenbeurs is in twee fasen opgedeeld. Fase I is in 2020 afgerond. In 2022 is er gestart met fase II.
Restaureren met oog en gevoel voor de historische waardes
De werkzaamheden van fase I bestonden voornamelijk uit groot onderhoud aan het casco van het gebouw. Hieronder vielen onder andere het schoonmaken en het repareren van de drie beelden (Neptunus, Ceres en Mercurius). Daarnaast zijn er herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan onder andere het natuursteen in de gevel, het stucwerk, het metsel- en voegwerk, de zinken goten en het glas- en schilderwerk. Ook zijn diverse kozijnen en deuren hersteld en is het houtrot aangepakt.
Studie naar kleurhistorie
Extern is een onderzoek uitgevoerd naar de kleurhistorie van het pand. Hieruit is gebleken dat het gebouw oorspronkelijk een andere kleurstelling heeft gehad, met name het fronton aan de voorgevel en het lijstwerk rondom het hoofdgebouw. Het kleur historisch onderzoek is uitgevoerd door de specialisten van Veldman en Veltman. Laag voor laag zijn de kleuren van vroeger blootgelegd om er zo achter te komen wat de oorspronkelijke kleurstelling van het gebouw is geweest. Op basis van de ondervindingen heeft het gebouw een nieuwe kleurstelling gekregen.