Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Christelijke Hogeschool Aeres Dronten Uitbouw
Project Christelijke Hogeschool Aeres Dronten Uitbouw
Partners BDG Zwolle (architect)
Sector
werkenleren
Opdrachtgever Aeres Groep Ede
Contractvorm
bouwteam
Contactpersoon John uit oude Groeneveld
werkenleren

Christelijke Hogeschool Aeres Dronten Uitbouw

In opdracht van Stichting Aeres Groep in Ede heeft Aannemingsmaatschappij Friso een tweede locatie voor de Aeres Hogeschool in Dronten gebouwt.  De Aeres Hogeschool is vooral gericht op 'groene' opleidingen. Voor BDG Architecten uit Zwolle dé aanleiding om een bijzonder schoolgebouw te ontwerpen, dat onder een grote kas staat.

De Drieslag 4, Dronten

Uitbreiding noodzakelijk

De grote toestroom van studenten uit binnen- en buitenland maakte een uitbreiding van de hogeschool noodzakelijk. De grote kas, die over het gebouw geplaatst is, wordt doormiddel van twee luchtbruggen in directe verbinding gebracht met de bestaande school. De complete uitbreiding met drie lagen bestaat voor een deel uit een evenementenruimte voor conferenties, grote presentaties en andere prestigieuze evenementen. De overige ruimte bestaat uit een tiental leslokalen met bijbehorende voorzieningen. Het dak van de begane grond wordt ingericht als verblijfs-dak met groen en meubilair.

Adviserende rol van Friso
De complete uitbreiding is in bouwteam ontwikkeld, waarbij Friso een adviserende rol had. Gedurende de ontwikkeling is besloten om de bouwwijze aan te passen conform het gewijzigde budget. De uitstraling van het gebouw is daarentegen niet gewijzigd en gelijk gebleven aan het bestaande gebouw. Rond de kerst van 2021 is de bouw worden opgeleverd.

Klimatologische voordelen

Naar een ontwerp van BDG Architecten uit Zwolle heeft de zogenoemde ‘kas’ een directie associatie met de ‘groene opleidingen’. Maar dat is niet het enige. De kas heeft ook grote klimatologische voordelen voor het gebouw. Bovendien is de ruimte in de kas, die door de zon wordt verwarmd, een groot deel van het jaar bruikbaar als verblijfsgebied.

Duurzaam bouwen

De nieuwe aanbouw heeft een oppervlakte van ruim 1100 m2 en wordt aan de bestaande kas gebouwd. De bestaande kasgevel zal voor een deel verplaatst worden en uitgebreid. Er komen klaslokalen, project- en spreekruimtes en een evenementenruimte bij. Net als in het bestaande pand wordt er duurzaam gebouwd. Zo wordt het hemelwater opgevangen en hergebruikt voor het doorspoelen van toiletten. Ook de aanbouw zal energiezuinig zijn. Dit past ook uitstekend bij de Sustainable Development Goals die de hogeschool omarmt. Waaronder verantwoorde consumptie en productie.

Bekijk hier de 3D tour van het nieuwe gebouw.

Ervaring Friso

Friso is een graag geziene gast bij de ‘groene kennisinstelling’. In 2011-2012 heeft Friso de nieuwbouw van de bestaande hogeschool in Dronten gerealiseerd. Dit was ook een bijzonder energetisch en architectonisch gebouw. Daarnaast heeft Friso in 2017 –2018 daar ook de overkapping over het terras op de eerste verdieping gerealiseerd. In de nieuwe wanden zijn grote kozijnen met vouwdeuren aangebracht.

Betrokkenen:

Opdrachtgever: Stichting Aeres Groep

Bouwmanagement: Hevo 's Hertogenbosch

Architect: BDG te Zwolle

Constructeur: Jansen Wesselink te Drachten

Brandveiligheid: DGMR Drachten

Nieuwsberichten

Uitbreiding schoolgebouw Aeres Dronten opgeleverd