Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Christelijke Hogeschool Aeres Dronten nieuwbouw
Project Christelijke Hogeschool Aeres Dronten nieuwbouw
Partners BDG Zwolle (architect)
Sector
werkenleren
Opdrachtgever Aeres Groep Ede
Contractvorm
bouwteam
Contactpersoon John uit Oude Groeneveld
werkenleren

Christelijke Hogeschool Aeres Dronten nieuwbouw

Op De Drieslag in Dronten is de nieuwe Christelijke Agrarische Hogeschool (CAH) gebouwd. De Drieslag is een zelfstandig gebied dat is afgesloten van de omringende wijken door water, groen en hekken. Het schoolgebouw is geheel omsloten door een glazen kasconstructie. De gevelwanden van het gebouw zijn gedeeltelijk voorzien van klimplanten, waardoor de natuurlijke uitstraling wordt versterkt.

De Drieslag 4, Dronten

Schoolgebouw in een glazen kasconstructie

Architectenbureau BDG uit Zwolle bedacht het ontwerp van dit ruimtelijke en transparante gebouw bestaande uit 3 bouwlagen en totaal ca. 6.000 m2. Vanaf de 1e verdieping is het gebouw gesplitst in twee delen, die zijn verbonden door een loopbrug. Tussen deze twee delen is een binnenplein gesitueerd. De gehele binnenafwerking is van hoog niveau en sluit uitstekend aan bij de algemene uitstraling van het gebouw.

De CAH Dronten biedt hoger agrarisch onderwijs aan voor ongeveer 1400 studenten, waarvan ruim 150 studenten uit het buitenland en ca. 200 deeltijdstudenten.

CAH Vilentum een blikvanger in Dronten

In mei 2012 is de hogeschool opgeleverd en is het volop in bedrijf. John uit Oude Groeneveld van Aannemingsmaatschappij Friso en projectleider van de CAH, blikt terug. “We hebben de hele school gebouwd en de volledige coördinatie van dit niet alledaagse project verzorgd. Alleen de installaties en de glazen kas zijn door een nevenaannemer gerealiseerd.”    Het markante hogeschoolgebouw van CAH Vilentum mag gerust een blikvanger worden genoemd. Want dat is het. Volgens de hogeschool staat het model voor de actuele integratie van platteland en stad en de belangrijke rol van de groene sector in de huidige samenleving. In het gehele schoolgebouw zijn dan ook elementen te vinden die bijdragen aan het agrarische en duurzame karakter. Het gebouw in de kas bestaat bijvoorbeeld uit een betonnen skelet met een houtbouwjasje. Drie verschillende houtsoorten werden hiervoor gebruikt. Latten die variëren in dikte, kleur en afmeting om een speels effect te krijgen. Samen met de raambestickering, de groene plasticabeplating van de trappenhuizen en de klimop in de centrale hal, geven deze het hogeschoolgebouw een natuurlijke uitstraling. Deze onderdelen vormen samen met de robuuste omgeving, met veel glas, een staalconstructie en een gietvloer, een prachtig geheel. De wandelgang tussen de glazen kas en het betonnen gebouw maakt het mogelijk rondom te lopen.

Houtbouwjasje

De realisatie van het ‘houtbouwjasje’ om het betonnen skelet koste behoorlijk wat voorbereidingstijd, vertelt John. “Vooraf werd dit helemaal geëngineerd. De latten zijn namelijk vastgezet met een kliksysteem. Je moet daarom, voordat je de latten monteert, precies weten hoe de verdeling is en waar het kliksysteem komt. Doordat de latjes van verschillende afmetingen zijn, was elk gevelvlak van 7,20 meter weer anders. Precies op volgorde zijn de latten aangeleverd op de bouw. Het is dan altijd spannend hoe je uitkomt bij de ramen. De ramen zijn je uitgangspunt. Een vaste groep timmermannen van Friso hebben de latjes vervolgens aangebracht.” Een bijzonder detail is dat de glaslatten van de kozijnen in het betonnen skelet volledig bedekt zijn door het hout. Hierdoor is het kozijnhout niet te zien. Dit geeft een heel transparant beeld.