Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
Bedrijfspand Vattenfall IJmuiden nieuwbouw
Project Bedrijfspand Vattenfall IJmuiden nieuwbouw
Partners Marchitectuur
Sector
werkenindustriebouw
Opdrachtgever MSCY Vastgoed b.v
Contractvorm
traditioneel
Contactpersoon Roland Beijersbergen
werkenindustriebouw

Bedrijfspand Vattenfall IJmuiden nieuwbouw

In opdracht van MSCY Vastgoed b.v heeft Aannemingsmaatschappij Friso een nieuw bedrijfspand voor Vattenfall in IJmuiden gerealiseerd. Het opvallende gebouw is de uitvalbasis voor onderhoudsactiviteiten aan de windparken Hollandse kust zuid 1 & 2.

Volendamkade, IJmuiden

Staalconstructie bedrijfspand

Het gebouw, ontworpen door Marc Architectuur, is opgetrokken uit een stalen draagstructuur waarbij in het kantoordeel een verdiepingsvloer is geplaatst. Verder is de gevel en het dak opgebouwd uit stalen daken en wandbeplating gecombineerd met aluminium puien en betonnen sandwichgevelpanelen. De halvloer werd gestort en gevlinderd toen het gebouw wind- en waterdicht was.

Duurzame installaties

Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld door een warmtepomp. Bij het ventilatiesysteem wordt gebruik gemaakt van warmteterugwinning. Voor het opwekken van energie zijn er zonnepanelen op het dak geplaatst.

Publicatie 'Industriebouw'

In het novembernummer van het blad ‘Industriebouw’ is een mooi artikel te lezen over de bouw van de nieuwe Vattenfall vestiging in IJmuiden . Deze vestiging wordt door Aannemingsmaatschappij Friso gerealiseerd in opdracht van MSCY Vastgoed b.v. In december dit jaar wordt de nieuwbouw in de haven van IJmuiden opgeleverd.

Lees hieronder het artikel of klik hier voor de publicatie.

Friso realiseert nieuwbouw Vattenfall

Tekst: Frank Thooft
Foto's: Aannemingsmaatschappij Friso, Marchitectuur

'Deze nieuwe vestiging is gericht op het onderhoud van de windmolenparken aan de Hollandse Kust Zuid'

In december van dit jaar wordt de nieuwbouw voor Vattenfall in de haven van IJmuiden opgeleverd. Aannemingsmaatschappij Friso realiseerde in opdracht van MSCY Vastgoed b.v. een opvallend gebouw waar Vattenfall zowel moderne kantoorfaciliteiten als een werkplaats in vestigt.

MSCY Vastgoed b.v. is de vastgoedmaatschappij waarin het havenbedrijf Zeehaven IJmuiden N.V. participeert en penvoerder is. Deze nieuwe vestiging aan de Volendamkade in IJmuiden is gericht op het onderhoud van de windmolenparken aan de Hollandse Kust Zuid 1 & 2 en 3 & 4. Het hele terrein is in eigendom van opdrachtgever MSCY Vastgoed b.v.

Stalen draagstructuur

Marc van de Velde van Marchitectuur tekende voor het ontwerp van het gebouw. Het gebouw is opgetrokken uit een stalen draagstructuur, waarbij in het kantoordeel een verdiepingsvloer wordt geplaatst. Verder worden de gevel en het dak opgebouwd uit stalen daken en wandbeplating gecombineerd met aluminium puien en betonnen sandwichgevelpanelen. De halvloer is gestort en gevlinderd (monolithisch afgewerkt). Voor het staal is speciaal voor deze opdracht gekozen voor een brandwerende variant. Ook de opvallende zendmast voor de communicatie met het windpark, die op het terrein staat, is door Aannemingsmaatschappij Friso gemaakt. Alle grond en straatwerk infra rondom het gebouw werd gerealiseerd door Schot Infra uit Alkmaar. In totaal beslaat het gebouw 2.100 m² BVO.

Turn-key

Aannemingsmaatschappij Friso heeft vaker samengewerkt met Vattenfall, vertelt projectleider Roland Beijersbergen. “Als ik daarop terugkijk is de samenwerking altijd heel constructief geweest. Daarom ook hebben we met veel plezier gewerkt aan deze bijzondere opdracht. We begonnen in week 10 van dit jaar, en er zijn geen belemmeringen of vertragingen geweest. Naar verwachting leveren we op 9 december volgens planning het gebouw turn-key op.”

Foto: Marchitectuur

Duurzaamheid

Het is niet zomaar een gebouw. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol. Het gebouw wordt onder meer verwarmd en gekoeld door een warmtepomp. Bij het ventilatiesysteem wordt gebruik gemaakt van warmteterugwinning. Voor het opwekken van energie zijn er 226 zonnepanelen op het dak geplaatst.

Marchitectuur ontwierp nieuwbouw Vattenfall

Vier grote kabelhaspels van 7 ½ meter doorsnee markeren het opvallende gebouw dat Marchitectuur vlak aan de steiger in IJmuiden ontwierp voor Vattenfall. Hun onderhoudsteams voor de windmolenparken kunnen zo zeer efficiënt werken. Het gebouw zelf is ook opvallend. Op de zuidgevel is een raampartij boven stellingshoogte gemaakt om daglicht in de hal binnen te krijgen. Aan de noordzijde bevindt zich het kantoor: dat heeft als voordeel dat het bouwfysisch gunstig ligt en positief meewerkt aan de nul op de meter.

Foto: Marchitectuur

De ontsluiting voor het personeel en bezoekers is aan de noordzijde via de Amsterdamstraat en de aanvoer van goederen via de Zuidzijde via de Markenstraat. Wanneer Vattenfall in de toekomst wil uitbreiden kan dit aan de westzijde.

Het pand heeft een contrasterende wit/zwarte uitstraling refererend aan de witte windmolens (schone energie) en zwarte basaltblokken. De overheaddeur met stalen kader steekt net iets door om de gevel spannender te maken. De zwarte (splitstenen) sandwich betonpanelen lopen rondom het gebouw als plint en komen op bepaalde punten omhoog om de gevels te breken en de entree te omlijsten.

De zonnepanelen staan zoveel mogelijk vanaf de dakrand, zodat ze vanaf de straat niet te zien zullen zijn. Tussen de ramen van het kantoor zijn in dezelfde basalt grijze kleur sandwichpanelen geplaatst, waardoor er horizontale banden ontstaan.

Schot Infra verzorgde infrastructuur nieuwbouw Vattenfall IJmuiden

Schot Infra heeft in opdracht van grondeigenaar Zeehaven IJmuiden in de IJmondhaven infrastructuur aangelegd om de geplande nieuwbouw voor Vattenfall voor te bereiden. Het werk bestond uit de aanleg van nieuwe riolering, nieuwe toevoerwegen, terreininrichting en openbare verlichting.

Bedrijfsleider Erik van der Maat: “We werken al sinds 2012 in de IJmuider haven, en de samenwerking met Zeehaven IJmuiden is uitstekend. Ze hebben ons daarom vorig jaar ook gevraagd actief mee te denken met de voorbereidingen voor de nieuwbouw van Vattenfall. Er werd een projectteam samengesteld waar de juiste mensen in zaten, en dan krijg je dat je snel en efficiënt kunt werken. Je vult elkaar immers aan in zo’n groot project.” Projectleider Jerry Blom vult aan: “Tijdens het ontwerp en uitvoering hebben we nagedacht over duurzaamheid en circulariteit. Door aanpassing in het riool is een pomp bespaard en hebben wij voor de inrichting zoveel mogelijk materialen hergebruikt.”

In oktober 2020 startte Schot Infra met de werkzaamheden en bereidde de grond en de verharding zodanig voor, dat Friso meteen kon aansluiten met hun werkzaamheden.

Bennik Klimaattechniek verduurzaamt nieuwbouw Vattenfall optimaal

De temperatuur in elke ruimte van de nieuwbouw Vattenfall in IJmuiden is apart regelbaar. Het gebouw is voorzien van een lucht warmtepompsysteem. Ruimtes kunnen hiermee op hetzelfde moment gekoeld en verwarmd worden. Hierdoor wordt optimaal gebruik gemaakt van de energie. “Het is een zeer geavanceerd systeem dat wij mochten installeren”, zegt Peter Ophoff, eigenaar van Bennink Klimaattechniek uit Zaandam. Hij won vorig jaar de aanbesteding die voor deze opdracht werd uitgezet, en legt met zijn mensen momenteel de laatste hand aan de installatie.

Warmtepompsysteem
“Het bijzondere is dat je met dit warmtepompsysteem gelijktijdig kunt koelen en verwarmen. Dat wil zeggen dat de warmte die wordt geabsorbeerd om een ruimte af te koelen meteen wordt gebruikt om een andere ruimte op te warmen. Dit is vooral in het herfst- en lenteseizoen heel efficiënt en duurzaam.”

Warmteterugwinning
“Samen met het hoogwaardige ventilatiesysteem met warmteterugwinning ontstaat er hierdoor een zeer fijn werkklimaat voor de gebruikers.”

'Als ik daarop terugkijk is de samenwerking altijd heel constructief geweest. Daarom ook hebben we met veel plezier gewerkt aan deze bijzondere opdracht'

Betrokken partijen:

Opdrachtgever: MSCIJ Vastgoed, IJmuiden
Architect: Marchitectuur, Haarlem
Hoofdaannemer: Aannemingsmaatschappij Friso, Sneek
Installateur: Bennik Klimaattechniek, Zaandam
Infrastructuur: Schot Infra, Broek op Langedijk
Bouwprogramma: Bedrijfspand Vattenfall IJmuiden
Bouwperiode: December 2020 – december 2021

Nieuwsberichten

Aannemingsmaatschappij Friso bouwt nieuw bedrijfspand voor Vattenfall

Publicatie in magazine Industriebouw nieuwbouw Vattenfall IJmuiden