Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Voorbereidende werkzaamheden bouw gemaal Monnickendam van start

21 juni 2021

Voorbereidende werkzaamheden bouw gemaal Monnickendam van start

In opdracht van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) realiseert Friso Civiel in bouwteam met Van Hattum en Blankevoort het nieuwe gemaal in Monnickendam. Het gemaal wordt gebouwd onder de N247 tussen de Purmer Ee en het Monnickendammergat. Vorige week werden de bouwketen geplaatst en is er gestart met de voorbereidende werkzaamheden.Steeds vaker extreem weer

Door de veranderingen van het klimaat krijgen we steeds meer te maken met extreem weer zoals perioden van droogte, hogere temperaturen of zware regenval. Door de bouw van het nieuwe gemaal in Monnickendam wordt de komende tientallen jaren de wateroverlast in de polders ten noorden van Amsterdam tegengegaan. In perioden van droogte kan het gemaal extra water het gebied in laten stromen.

Een gemaal met een robuuste uitstraling

Het grootste gedeelte van de werkzaamheden bevinden zich onder het maaiveld. Het gemaal is vormgeven als een (maal)kom: een duidelijke verwijzing naar het waterverloop. Met het nieuwe gemaal wordt een rustpunt gemaakt waar de voorbijganger zich een moment terug kan trekken uit het drukke verkeer en genieten van het uitzicht over de Purmer Ee, Monnickendam en het gemaal zelf. Het gemaal krijgt een robuuste uitstraling door gevels van basaltblokken met daarin openingen voor het benodigde daglicht en uitzicht.

Naar verwachting wordt het werk eind 2022 opgeleverd.


Meer lezen over dit project? Ga naar de projectpagina.