Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Vervuilde grond gooit roet in het eten bij bouw Friso Theater De Tocht

31 januari 2022

Vervuilde grond gooit roet in het eten bij bouw Friso Theater De Tocht

Afgelopen weekend stonden de kranten er vol van. De Elfstedenmusical De Tocht wordt een jaar uitgesteld na ontdekking van asbest, olietanks en kelders op bouwlocatie in Leeuwarden. Friso Bouwgroep zou binnenkort naar buiten komen met het nieuws dat we deze maand konden starten met de bouw van het zogenoemde Friso Theater. Helaas wordt dit moment uitgesteld naar vermoedelijk deze zomer.

Vervuilde grond

Asbest, twee deels gevulde olietanks en niet eerder ontdekte kelders. Het is allemaal gevonden op het terrein waar de komende maanden het theater voor elfstedenmusical De Tocht moest worden gebouwd. Dat is zeer opmerkelijk, want vorig jaar is er na bodemonderzoek een schoongrondverklaring afgegeven voor het terrein aan de Snekertrekweg in Leeuwarden. De grondeigenaar - Baia Ontwikkeling uit Nijkerk - heeft op verschillende plekken testboringen gedaan maar kwam niets opvallends tegen. De gevonden kelders en olietanks stonden ook niet op de plattegronden, laat directeur Ingrid Wijngaards weten.

Een jaar opgeschoven

De grond is dermate vervuild dat er een flinke sanering moet plaatsvinden. Daarna zou het theater - dat tijdelijk op het terrein komt - pas kunnen worden gebouwd. De eerste voorstellingen stonden gepland voor oktober, maar de organisatie heeft een rigoureuze beslissing genomen en schuift alles een jaar op. Dit heeft, zegt creatief producent Foppe van der Veen, een logische reden. ,,As wy yn de simmer alles klear hawwe en begjinne kinne, dan is dat net handich. Minsken lizze dan op it strân en je geane net yn de koarte broek nei in musikal oer de âlvestêdetocht.’’ ,,Wanneer de bouw later begint, moeten ook andere processen opnieuw ingericht worden’’, vult zakelijk directeur Hans Staal aan. ,,De Tocht hoort te starten in de winter, dat is onderdeel van de beleving.’’

Vertrouwen in goede afloop

Directeur Henk Dedden laat echter weten nog alle vertrouwen te hebben in een goede afloop. Wel geeft hij aan dat de hoeveelheid vervuiling die is gevonden, wel erg groot is. De eerste paal zal vermoedelijk in de zomer de grond in gaan.

Meer informatie over de tocht vindt u op: Home - Musical De Tocht | Officiële site | Bestel tickets