Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Verrassend veelzijdig, de mensen van Friso Bouwgroep

17 juni 2021

Verrassend veelzijdig, de mensen van Friso Bouwgroep

Friso Bouwgroep bestaat 75 jaar en dat mag worden gevierd. Het verhaal van Friso is het verhaal van 550 mensen en hun mogelijkheid zich in het bedrijf te ontwikkelen. Zij zijn het goud van het bouwbedrijf. Pia, Michiel en Tom vertellen hun verrassende verhaal.

Friso Bouwgroep heeft een rijke geschiedenis die een mooi inkijkje geeft in hoe de bouw zich ontwikkelde vanaf 1946, het ontstaan van Friso. In de loop van de jaren is het werkgebied fors uitgebreid en nam de diversiteit van diensten toe.Sinds 1992 heeft het bedrijf zijn hoofdkantoor in Sneek en vestigingen in Leeuwarden, Heerenveen, Groningen, Almere en Eibergen en fabrieken in Sneek en Leeuwarden. Henk Dedden, algemeen directeur van Friso Bouwgroep: „We beheersen alle facetten van het bouwen en kennen daardoor een grote verscheidenheid aan mensen. Dat laatste is voor ons het goud van onze organisatie, daar ben ik trots op.”


Van zorg naar houtskelet

Pia Dijkstra werkt bij een van de fabrieken van Friso Bouwgroep, Prefab Houkesloot in Leeuwarden. Het bedrijf is toeleverancier van geprefabriceerde bouwmaterialen. Van houten kozijnen, ramen en deuren tot houtskeletbouw en prefabbeton binnenwanden. In de fabriek staat Pia aan één van de werktafels voorbereidingen te doen voor prefab wanden. Iets dat ze een paar jaar geleden nooit had bedacht. Hoe is ze hier terechtgekomen? „Ik heb zeven jaar in de zorg met gehandicapten gewerkt en had het daar steeds minder naar mijn zin. We kregen steeds minder tijd voor onze patiënten en juist voor die aandacht was ik ooit de zorg in gegaan. Eén van mijn vrienden die hier al bij Houkesloot werkte, zei toen een keer tegen me, joh, dan kom je toch bij ons werken? Het was een grap, maar ik ging er toch over nadenken. Ik ben gaan kijken en uiteindelijk heb ik de stap gewaagd en ben, toen nog via een uitzendbureau, hier aangenomen. Ik wist natuurlijk niets van bouwen en heb eerst op kosten van het uitzendbureau een korte cursus via Friesland College gedaan en daarna ben ik hier vier dagen gaan werken en één dag gaan leren. Inmiddels ben ik bij Friso in dienst en na twee jaar net klaar met mijn opleiding voor houtskeletbouw. Ik heb het echt naar m’n zin hier en heb nooit spijt gehad van de overstap. In september begin ik met mijn volgende opleiding voor technisch leidinggevende, omdat ik me meer wil verdiepen. Wat ik mooi vind is om te zien wat we met elkaar, met al die verschillende mensen samen, kunnen maken.”

Pia Dijkstra

Wat ik mooi vind is om te zien wat
we met elkaar, met al die verschillende mensen
samen, kunnen maken.”


Van timmerman naar calculator

Michiel Meindertsma werd het bouwen met de paplepel ingegoten. Zijn vader zat al in de bouw als timmerman bij Friso Bouwgroep en zo werd Michiel ook timmerman bij Friso. Hij had het er prima naar zijn zin, tot een weekendje mountainbiken zijn leven veranderde. Een lelijke val betekende een gescheurde schouder en een lastig herstel. „Langzaam werd het me duidelijk dat ik mijn fysieke werk als timmerman, dat wat ik leuk vond, niet meer kon doen. In het reintegratietraject kwam naar voren dat ik wel geschikt was om iets anders binnen Friso kon gaan doen, bijvoorbeeld als calculator. Ik moest daar echt wennen hoor, want ik had het prima naar mijn zin buiten. Uiteindelijk heb ik het doorgezet en bij Friso de ruimte gekregen me om te scholen. 'Ik ben begonnen als leerling en kreeg binnen Friso de kans om direct de cursus te volgen. Dat viel me zwaar, want dat was in Nieuwegein en ik was reizen en daarbij op kantoor werken niet gewend. Inmiddels ben ik calculator en bereken ik dus wat collega- timmerlieden op de bouwplaats gaan maken. Toen ik vroeger daar mijn werk deed, had ik nog wel eens zoiets van, die mensen op kantoor, wat doen die nou eigenlijk? Nu zie ik dat het allemaal nodig is om uiteindelijk iets gebouwd te krijgen.” Denk je nooit meer aan je oude beroep? „Zeker wel en daarom wil ik uiteindelijk een stap zetten naar projectleider. Ja, dan moet ik een studie doen, maar dat zie ik wel zitten. Als het me lukt, dan kan ik theorie en praktijk combineren op de bouwplaats.”

Michiel Meindertsma

"Inmiddels ben ik
calculator en bereken ik dus wat collega-
timmerlieden op de bouwplaats gaan maken."

Vakmanschap van eeuwenoude verbindingen

Tom Tijssen straalt als hij vertelt van de bijzondere klussen die hij mag doen als timmerman bij het gespecialiseerde restauratiebedrijf Jurriëns Noord in Groningen, dat sinds 2016 onderdeel is van Friso Bouwgroep „De restauratie van de toren, de klok en wijzerplaten van de Martinitoren was één van de meest bijzondere hoor. Nee, dat had ik niet bedacht toen ik hier vijf jaar geleden als leerling begon, want ik had toen niet zoveel idee bij de bouw.” Tom kwam via het leer-en werkbedrijf waar hij zat, in contact met Jurriëns Noord en mocht als leerling aan de slag. „Ik moest gewoon doen wat me gevraagd werd, ik wist niets. Langzaam ontdekte ik dat ik het wel mooi vond om in oude gebouwen rond te lopen en te ontdekken hoe ze in elkaar zitten. Ik heb drie jaar als leerling gewerkt en werk nu twee jaar als timmerman. Ik heb vooral geleerd door naar anderen te kijken en het dan zelf te doen. Gewoon doen en ontdekken. Wat ik het leukste vind? In kapconstructies van monumenten zien hoe de constructie in elkaar zit en oude of verrotte balken vervangen door nieuwe. Die verbindingen maken, een vakmanschap dat al eeuwenoud is. Het idee dat gebouwen van honderden jaren oud door wat jij doet, weer een hele lange tijd meegaan vind ik prachtig. Ik wil er nog veel over leren, me echt specialiseren in dit werk. Daarna wil ik anderen leren en laten zien hoe mooi dit
werk is.”

Tom Tijssen

"Nee, dat had ik niet
bedacht toen ik hier vijf jaar geleden als leerling
begon"

Friso Bouwgroep is zoals je leest een veelzijdig bedrijf, dat veel mensen mogelijkheden biedt op een mooie toekomst. Wil je weten wat jij en Friso Bouwgroep voor elkaar kunnen betekenen? Kijk dan voor de openstaande vacatures op de website www.echtebouwers.nl