Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Verbouw poliklinische apotheek UMCG: een uitdaging in coronatijd

29 september 2021

Verbouw poliklinische apotheek UMCG: een uitdaging in coronatijd

Vanwege toegenomen drukte werd de bestaande apotheekruimte in de poliklinische apotheek van het UMCG in Groningen te klein. Om beter te kunnen werken en patiënten passend te kunnen ontvangen, werd door Aannemingsmaatschappij Friso een nieuwe apotheek gebouwd – een vrijstaande semi-permanente aanbouw in staal tussen twee beddenhuizen van het enorme UMCG-complex.

Denk Ruim Over Interieur – het bureau van Mirjam Jansen – werd gevraagd voor het interieurontwerp en publiceerde onlangs een interessant artikel over de sfeervolle apotheek die het geworden is. Lees het artikel hieronder.

De buitenbouw

De nieuwbouw van de apotheek, naar een ontwerp van Martini-architecten Groningen en Ruud Dessing, bestond uit één bouwlaag en is tegen de bestaande bebouwing van het ziekenhuis aangebouwd op een zeer krappe bouwplaats. Daarnaast kreeg het project tussentijds te maken met een tijdelijk bouwstop ten aanzien van het coronavirus. ‘De aansluitingen tegen het bestaande gebouw werden tijdelijk stil gelegd’ geeft werkvoorbereider Alfred Zwaan van Friso Bouwgroep aan. ‘Het betrof hier de installaties vanuit de kelder, onder het ziekenhuis en de aansluiting op de Fonteinstraat. Buitenom kon de bouw, op één panieksluiting van een dag, gelukkig wel doorgaan. Door de proactieve houding van onze medewerkers hebben we vele knelpunten kunnen oplossen, maar uitdagend was het wel!’

Buitenom kon de bouw, op één panieksluiting van een dag, gelukkig wel doorgaan. Door de proactieve houding van onze medewerkers hebben we vele knelpunten kunnen oplossen, maar uitdagend was het wel!’

De binnenbouw

“De nieuwbouw was een grote rechthoekige ruimte met een weinig uitnodigende uitstraling”, vertelt Mirjam Jansen van Denk Ruim. “Ik wilde het neutrale karakter van de ruimte maskeren door middel van een sfeervol en warm interieur.” Ander belangrijk uitgangspunt was het creëren van een efficiënte indeling door middel van korte looplijnen, en het optimaal ondersteunen van de werkprocessen. Aan de hand van ‘Healing environment’-principes‘ creëerde Denk Ruim een stressverlagende omgeving – door middel van ronde, organische vormen, warme kleuren, sfeervol licht, vriendelijk ogende meubelen, natuurlijke materialen en een goede akoestiek. Ook is er veel daglicht, in de wachtruimte staan planten.

Medicijnenrobot

De nieuwe apotheek is ook op technologisch gebied innovatief: zo is er een elf meter lange medicijnenrobot die automatisch de medicatie inclusief etikettering bij de apotheekmedewerker aflevert, en deze zo veel werk uit handen neemt. “Ik wilde in de wachtruimte zo weinig mogelijk techniek in het zicht”, zegt Jansen. “Daarom ontwierp ik voor de medicijnenrobot een maatwerkkast, die tevens zorgt voor afscheiding tussen de wachtruimte en de backoffice. Hierdoor kunnen de medewerkers rustig en geconcentreerd de medicatie bereiden. In de vorige situatie voelden zij zich vaak op de vingers gekeken door de bezoekers.” De loopbanden van de robot zijn in de logistieke gang achter de balies geplaatst, en ook medicijnen en folders zijn zoveel mogelijk uit het zicht gehouden: er zijn slechts twee kleine vitrines voor de losse handverkoop van medicatie. Veel aandacht was er ook voor de logistiek van het backoffice. Dat is veel groter dan in de vorige apotheek en efficiënter ingedeeld. Ook hier is door middel van kleuren en materialen een aangename sfeer gecreëerd, “De medewerkers bevinden zich hier immers het langst”, aldus Jansen.

“De reacties zijn zeer positief, zowel die van de patiënten als de medewerkers. En die van hoofdapotheker Trea Keizer, die op haar beurt veel complimenten kreeg van collega’s uit de branche.”

Out of the box

Door de coronacrisis lagen vrijwel alle grote bouwprojecten in het UMCG stil, de apotheek is het enige project dat wel is gerealiseerd. Doordat het nieuwe gebouw losstaat los van de bestaande bouw, kon het eerst volledig door de Friso worden voltooid en werd pas op het laatste moment een interne verbinding gemaakt tussen de apotheek en de centrale ziekenhuishal. Het ontwerp was in principe al gereed vóór de coronacrisis, bij oplevering bleken echter veiligheidsschermen tussen de balies en de wachtruimte nodig te zijn. “De opdrachtgever wilde een permanente oplossing die in de toekomst wel eenvoudig kan worden losgekoppeld als ze niet meer nodig zou zijn”, zegt Jansen. “Ik heb daarom schermen ontworpen die worden bevestigd tussen de privacyschermen en volledig van glas zijn, zodat ze het totaalbeeld van het ontwerp niet aantasten.” Het resultaat is een prettige omgeving waarin zowel de medewerkers als de patiënten en bezoekers zich fijn voelen. Bovendien is de wachttijd aanzienlijk teruggedrongen. Jansen: “De reacties zijn zeer positief, zowel die van de patiënten als de medewerkers. En die van hoofdapotheker Trea Keizer, die op haar beurt veel complimenten kreeg van collega’s uit de branche.”

Ervaringsteam

Friso is een graag geziene gast in de ziekenhuizen in Friesland, Groningen en Drenthe. Zo werkte Friso aan de fasegewijze upgrade van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Eind 2018 leverde Friso het nieuwe Dialysecentrum in Assen op en onlangs leverde hetzelfde uitvoeringsteam de bouw van het Ouder- en kindcentrum in Assen op. Daarnaast werd in 2019 de verbouw van de bereidingsapotheek van het UMCG opgeleverd. In Leeuwarden en Heerenveen is Friso Bouwgroep actief in het MCL en Ziekenhuis Tjongerschans.

Betrokken partijen:

Architect Martini-architekten
Interieurontwerp Denk Ruim Over Interieur, Mirjam Jansen
Grafische vormgeving raamfolies Else Boekema
Interieurbouw Zwartwoud
Projectinrichter Sijbes
Vloeren Forbo Flooring
Medicijnenrobot Rowa België
Installateur ITBB
Aannemer Friso Bouwgroep
Oppervlakte BVO 533 m², NVO 495 m²