Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Uitbouw Hogeschool Aeres Dronten binnenkort van start

21 januari 2021

Uitbouw Hogeschool Aeres Dronten binnenkort van start

In opdracht van Stichting Aeres Groep in Ede bouwt Aannemingsmaatschappij Friso een tweede locatie voor de Aeres Hogeschool in Dronten. Verwacht wordt dat de nieuwbouw in maart dit jaar start. Aeres Hogeschool is vooral gericht op 'groene' opleidingen. Voor BDG Architecten uit Zwolle dé aanleiding om een bijzonder schoolgebouw te ontwerpen, dat onder een grote kas staat.

Uitbreiding noodzakelijk

De grote toestroom van studenten uit binnen- en buitenland maakt een uitbreiding van de hogeschool noodzakelijk. De grote kas, die over het gebouw geplaatst wordt, wordt met twee luchtbruggen in directe verbinding gebracht met de bestaande school. De complete uitbreiding bestaat uit drie lagen waarvan een deel gebruikt wordt als evenementenruimte voor conferenties, grote presentaties en andere prestigieuze evenementen. Verder worden in de nieuwbouw tien leslokalen met bijbehorende voorzieningen gemaakt. Het dak van de begane grond wordt ingericht als verblijfsdak met groen en meubilair.

Spade in de grond

Met het plaatsen van een spade in de grond gaven Bastiaan Pellikaan, voorzitter College van Bestuur Aeres Groep en Jolanda Berntsen, directeur Aeres Hogeschool Dronten medio januari 2021 de aftrap van de nieuwbouw voor het pand in Dronten. 'De land- en tuinbouw wordt steeds kennisintensiever en om de transitie in deze sector vorm te geven, ondanks de afname van het aantal agrarisch ondernemers, zijn meer en nog beter opgeleide ondernemers en adviseurs nodig. De vraag naar goed geschoolde mensen in de periferie neemt alleen maar toe. Scholing en onderzoek zijn daarom van toenemend belang, daar spelen we in Dronten goed op in’, vertelt Bastiaan Pellikaan.

Klimatologische voordelen

Naar een ontwerp van BDG Architecten uit Zwolle heeft de zogenoemde ‘kas’ een directie associatie met de ‘groene opleidingen’. Maar dat is niet het enige. De kas heeft grote klimatologische voordelen voor het gebouw. Net als het bestaande pand wordt de uitbreiding duurzaam gebouwd. Zo wordt het hemelwater opgevangen en hergebruikt voor het doorspoelen van toiletten. Ook de aanbouw zal energiezuinig zijn. Dit past uitstekend bij de Sustainable Development Goals die de hogeschool omarmt. Waaronder verantwoorde consumptie en productie. Bovendien is de kas, die door de zon wordt verwarmd, een groot deel van het jaar bruikbaar als verblijfsgebied.

Adviserende rol van Friso

De complete uitbreiding is in bouwteam ontwikkeld, waarbij Friso een adviserende rol had. Gedurende de ontwikkeling is besloten om de bouwwijze aan te passen conform het gewijzigde budget. De uitstraling van het gebouw is daarentegen niet gewijzigd en gelijk gebleven aan het bestaande gebouw. Verwacht wordt dat de bouw rond de kerst van 2021 wordt opgeleverd.

Ervaring Friso

Friso is een graag geziene gast bij de ‘groene kennisinstelling’. In 2011-2012 heeft Friso de nieuwbouw van de bestaande hogeschool in Dronten gerealiseerd. Dit is een bijzonder energetisch en architectonisch gebouw. Daarna heeft Friso in 2017 –2018 de overkapping over het terras op de eerste verdieping gerealiseerd. In de nieuwe wanden zijn grote kozijnen met vouwdeuren aangebracht.

Betrokkenen:

Opdrachtgever: Stichting Aeres Groep

Bouwmanagement: Hevo 's Hertogenbosch

Architect: BDG te Zwolle

Constructeur: Jansen Wesselink te Drachten

Brandveiligheid: DGMR Drachten