Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Symbolische eerste steen Huis voor de Stad Den Helder

14 maart 2022

Symbolische eerste steen Huis voor de Stad Den Helder

Afgelopen dinsdag 8 maart was de officiële start van de bouw van het Huis voor de Stad op Willemsoord. Volgens nautische traditie werd een speciale gelukspenning aangeboden aan de architect voor een voorspoedige bouw. Het stadhuis wordt in opdracht van Ontwikkelmaatschappij Zeestad CV door Aannemingsmaatschappij Friso en Jurriens Noord op de voormalige Rijkswerf Willemsoord gerealiseerd.

Legpenning voor geluk en voorspoed

Na een welkomstwoord van Marichel Weel, directeur Zeestad, verrichtten wethouder Heleen Keur en architect Jacqueline van Dam samen de starthandeling. De wethouder bood de architect symbolisch een speciale munt aan bij het leggen van de eerste steen in gebouw 66. De munt, legpenning van de gemeente Den Helder, brengt volgens nautische traditie geluk en voorspoed. Op een later moment wordt de munt definitief in gebouw 66 geplaatst.

Op de foto v.l.n.r. wethouder Heleen Keur, architect Jacqueline van Dam en projectleider Friso Bouwgroep Jelmer Boersma.

Twee gebouwen met verschillende functies

Het nieuwe stadhuis is ontworpen door Van Hoogevest architecten & Office Winhov en wordt in de gebouwen 66 en 72 op de voormalige Rijkswerf Willemsoord gerealiseerd. Gebouw 66, een Rijksmonument, dat voorheen een mastenloods was, wordt omgebouwd tot het publieke deel van het stadhuis met o.a. de publieke balies, een trouwzaal en een raadszaal. In gebouw 72, waar voorheen onder andere een zeilmakerij gevestigd was, worden werkplekken gerealiseerd voor de ambtenaren en het college van burgemeester en wethouders.

Huiskamer voor de stad

Op Willemsoord staan tientallen bijzondere gebouwen en het terrein ademt een roemrijke en interessante geschiedenis. Denk alleen al aan de aparte namen die verwijzen naar het vroegere gebruik van de gebouwen: de Mastenloods, de Ketelmakerij, de IJzergieterij, de Smederij en het Pompgebouw. Om deze gebouwen in stand te houden, te bewaren voor de toekomst en mét behoud van het karakter, kregen of krijgen zij een nieuwe bestemming. Naast het theater, de bioscoop en de horecagelegenheden komt hier straks een uniek stadhuis. Het wordt dé huiskamer voor de stad, een modern gebouw met de rauwe en industriële sfeer van vroeger, echt een nieuwe parel voor de stad. Daar zijn Zeestad en het college van burgemeester en wethouders van Den Helder van overtuigd.

Waar komt wat?

Gebouw 66 wordt een multifunctionele plek voor de stad met raadszaal, trouwzaal, werkcafé én de publieksstraat die ook geschikt is voor evenementen. En in gebouw 72, de voormalige Zeil- en Takelaarswerkplaats, komt de huisvesting voor de ambtenaren. Daarnaast wordt gebouw 72 energieneutraal. Zo komen er zonnepanelen op het dak en een warmte- en koudeopslag. Maar voor het zover is moet er nog wel wat gebeuren. Gebouw 66 is een rijksmonument en in 1826 gebouwd als mastenloods. Gebouw 72 stamt uit 1949 en was de werkplaats van takelaars en zeilmakers. Beide gebouwen hebben jarenlang leeggestaan en nemen we nu eerst flink onder handen. De oplevering staat gepland voor half 2023.


Artist impressie: Van Hoogevest architecten & Office Winhov

'De bouw van het nieuwe stadhuis is een veelzijdig en uitdagend project waarbij meerdere vakdisciplines van Friso aanbod komen.’

Een aannemer van kwaliteit

Er waren in totaal drie inschrijvingen voor de bouw van het stadhuis waarbij Friso als winnaar uit de bus is gekomen. Volgens Zeestad CV, opdrachtgever van het stadhuis, is Friso een aannemer van kwaliteit, met veel ervaring in restauratie- en renovatiewerk. ‘Daarbij hebben wij in ons plan van aanpak aangegeven oog te hebben voor de omgeving en zaken als verkeersveiligheid’. Projectleider Jelmer Boersma kijkt uit naar de samenwerking en de bouw van het nieuwe stadhuis: ‘De bouw van het nieuwe stadhuis is een veelzijdig en uitdagend project waarbij meerdere vakdisciplines van Friso aanbod komen.’ Naar verwachting wordt het nieuwe stadhuis in 2023 opgeleverd.

Betrokken partijen: