Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Start Versterking Hotel en Restaurant Landgoed Ekenstein

05 juli 2024

Start Versterking Hotel en Restaurant Landgoed Ekenstein

De versterkingswerkzaamheden van Landgoed Ekenstein, het eeuwenoude rijksmonument met unieke historische kenmerken in Appingedam, zijn van start gegaan. In juni is begonnen met de eerste werkzaamheden aan het hotel-restaurant en de bijbehorende gebouwen. Jurriëns Noord is verantwoordelijk voor de restauratiewerkzaamheden.

Het landgoed, dat bestaat uit het landhuis, het Schathoes met vergader- en evenementenfunctie en de kinderboerderij, ondergaat diverse versterkings- en restauratiewerkzaamheden. Het dak van het landhuis wordt versterkt, terwijl in het Schathoes het dak, de vloer en de wanden worden aangepakt. Daarnaast wordt de veeschuur van de kinderboerderij, waarin de dagbesteding van Cosis is gehuisvest, constructief versterkt. Ten slotte worden de installaties gemoderniseerd, onder andere door het toepassen van hybride warmtepompen. Het doel is om het pand veilig en duurzaam te maken, terwijl de rijke geschiedenis van Landgoed Ekenstein behouden blijft.


Uniek landgoed


De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot 1648, toen het Landhuis werd gebouwd in opdracht van de familie Eeck. Door de jaren heen hebben diverse eigenaren hun stempel gedrukt op het landgoed. Begin 19e eeuw werd het huidige park aangelegd in Engelse landschapsstijl, en eind 19e eeuw werden diverse neogotische elementen aan het Landhuis toegevoegd. Tot op de dag van vandaag zijn deze bijzondere elementen te herkennen in en om het pand.

Vertraging


Landgoed Ekenstein is sinds januari 2024 gesloten. De start van de werkzaamheden was aanvankelijk gepland in februari. Door het vergunningverleningstraject is er echter vertraging ontstaan Inmiddels zijn de eerste werkzaamheden aan het Schathoes gestart.

Uitvoering van de werkzaamheden


De werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van Nationaal Coördinator Groningen. BAM Bouw en Techniek Integrale Projecten Noord en Bouwbedrijf Jurriëns Noord voeren de versterkings- en restauratiewerkzaamheden uit, in samenwerking met DAAD architecten en constructeur abtWassenaar. Naar verwachting zullen de werkzaamheden in het najaar van 2025 afgerond zijn. Ondanks de werkzaamheden blijven de kinderboerderij en het park deels toegankelijk voor het publiek.