Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Restauratieklus imposant kerkgebouw Hoogeveen

10 augustus 2020

Restauratieklus imposant kerkgebouw Hoogeveen

In opdracht van CVK PKN Hoogeveen werkt Jurriëns Noord momenteel aan de restauratie van de Hoofdstraatkerk in Hoogeveen. De kerk, met kenmerkende voorgevel, is in 1904 in gebruik genomen. Nu meer dan 100 jaar later krijgt de kerk een flinke onderhoudsbeurt.

Imposante verschijning

Vergeleken met de voormalige schuurkerken in de omgeving van Hoogeveen, was de Hoofdstraatkerk een imposante verschijning. Met de brede voorgevel, welke destijds werd voorzien van kanteelvormen, hoektorentjes met tentdak en een middenopbouw met spits, is de kerk een gebouw met een verhaal. Het interieur van de kerk is het afgelopen eeuw al twee keer gewijzigd. De eerste verbouwing vond plaats in 1964. Toen kwam het huidige orgel in de kerk. In 1967 werd er een nieuwe kansel (spreekstoel) met houtsnijwerk aangebracht.

Uitstraling als vanouds

Om de kerk weer de uitstraling te geven die het verdiend, wordt de gehele buitengevel aangepakt. Hierbij wordt het metsel- en voegwerk hersteld, leiwerk van de torens deels vervangen, slechte houten delen van het dakbeschot vervangen, lood- en zinkwerk vervangen en het glas-in-loodwerk hersteld. Ook wordt het grote roostvenster in het midden van de kerk deels gedemonteerd om een aangetaste stalen strip te kunnen vervangen. Naar verwachting wordt de gehele restauratieklus september dit jaar opgeleverd.