Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Restauratie Sweachmermolen Langweer bereikt eindfase

08 april 2022

Restauratie Sweachmermolen Langweer bereikt eindfase

In opdracht van de eigenaar van de Sweachmermolen in Langweer herstelt Jurriëns Noord verschillende onderdelen van de molen. Afgelopen dinsdag is het hekwerk en de roeden geplaatst, daarmee is de eindfase van het herstel bereikt.

Herstel werkzaamheden

Jurriëns Noord is gestart met het vervangen van het gevlucht (de wieken) van de eeuwenoude molen. De roeden en het hekwerk zijn hersteld. Het asgat, waar de roeden doorheen moeten, zit zeventien meter hoog op de kap van de molen.

"Dat gat is zes centimeter breder dan de roeden, dus er is speling genoeg om ze erdoorheen te laten zakken." Aldus restaurateur Hugo Landman.

Vanuit vestiging in Sneek zijn de roeden opgehekt. Zo blijft de molen niet alleen bewaard voor de toekomst, maar kan de molen ook in gebruik blijven. Molenbouw is een erg bijzondere tak van sport, die slechts door een enkele vakman in Nederland tot in de puntjes beheerst wordt. De oude roeden, die nu dus worden vervangen, zijn in 1964 geplaatst.

"Wij gaan ervan uit dat deze nieuwe roeden langer meegaan dan zestig jaar. Wij zullen de vervanging ervan in ieder geval niet meer meemaken, hoop ik."

Onderdeel van het cultureel erfgoed

Molens en Friesland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en een vast onderdeel van ons culturele erfgoed. Om dit erfgoed te kunnen bewaren, is het belangrijk dat de molens in goede staat gehouden worden. Zo ook de Sweachmermolen op de grens van Langweer en buurdorp Boornzwaag. De molen is vrij uniek omdat hij zowel poldermolen als korenmolen is. De molen is in 1782 gebouwd omdat er waarschijnlijk behoefte was aan een korenmolen. In 1935 werd besloten om er een zomerverblijf van te maken en te verhuren. In 2008-2010 werd de kap van de molen gehaald en voorzien van nieuwe spruiten en nieuw riet. Daarnaast werden de roeden, die toen al in matige staat verkeerden, verdikt door stalen platen.