Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Restauratie monumentale panden in Groningen

07 januari 2021

Restauratie monumentale panden in Groningen

Jurriëns Noord (onderdeel van Friso) heeft drie binnenstedelijke monumentale panden aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat in Groningen opgeleverd. In opdracht van Rijksuniversiteit Groningen zijn de panden gerestaureerd. In augustus 2020 zijn de restauratiewerkzaamheden begonnen. De panden werden op 18 december 2020 opgeleverd.

Werken in een steeg

De drie monumentale panden worden gescheiden door een steeg die de toegang is voor het achtergelegen Universiteitsmuseum. De entree van dit museum diende, vooral in de Corona-periode, gewaarborgd te worden. Hierdoor is het werk in twee fasen uitgevoerd, anders zou de hele steeg gevuld zijn met steigerwerk.

De werkzaamheden

De werkzaamheden bestonden onder andere uit het herstellen van metsel-, voeg- en stucwerk. De daken zijn geïsoleerd en een deel van de pannen zijn vervangen. Ook de aangetaste houten onderdelen, zoals kozijnen, deuren en gevelbetimmeringen, van de panden zijn vervangen. De zinken afdekkers en goten zijn hersteld en deels vervangen. Het enkelvoudige glas is vervangen door monumentenglas met een hogere isolatiewaarde. Het gevelstucwerk, blokverband met frijnslag en diverse gevel ornamenten, zijn door onze partner Daniel Oudman Stucadoors, vakkundig hersteld en in oude glorie terug gebracht. Alle drie de panden zijn geschilderd.

Naaste bewoners

Het gebruikelijke overleg met de bewoners van de panden was bij de restauratie- en onderhoudswerkzaamheden van toepassing. De binnenstad van Groningen mag uitsluitend tijdens bepaalde tijden bevoorraad worden. Ook was de ruimte op het bouwterrein beperkt. Daarom werd er 'just-in-time' aangeleverd en werd er een goed logistiek plan gemaakt.

Betrokken partijen: