Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact

Restauratie monumentale panden in Groningen

Jurriëns Noord (onderdeel van Friso) heeft drie binnenstedelijke monumentale panden aan de Oude Kijk in’t Jatstraat in Groningen opgeleverd. In opdracht van Rijksuniversiteit Groningen zijn de panden gerestaureerd. In augustus 2020 zijn de restauratiewerkzaamheden van start gegaan. De panden zijn 18 december opgeleverd.

Werken in een steeg

De drie monumentale panden worden gescheiden door een steeg die als toegang fungeert voor het achtergelegen Universiteitsmuseum. De toegang van dit museum diende, vooral in de Corona-periode, gewaarborgd te worden. Hierdoor is het werk in twee fasen uitgevoerd, aangezien de gehele steeg anders gevuld zou zijn met steigerwerk.

De werkzaamheden

De werkzaamheden bestonden o.a. uit het herstellen van metsel-, voeg- en stucwerk. De daken zijn geïsoleerd en een deel van de pannen zijn vervangen. Ook de aangetaste houten onderdelen (zoals kozijnen, deuren en gevelbetimmeringen) van de panden zijn vervangen. De zinken afdekkers en goten zijn hersteld en deels vervangen. Het enkelvoudige glas is vervangen door monumenten glas met een hogere isolatie waarde. Het gevel stucwerk, blokverband met frijnslag en diverse gevel ornamenten, zijn door onze partner Daniel Oudman Stucadoors, vakkundig hersteld en in oude glorie terug gebracht. Alle drie de panden zijn geheel  voorzien van een nieuw schilderwerk.

Naaste bewoners

Het gebruikelijke overleg en de afstemming  met de bewoners van de onderhavige panden was bij de restauratie en onderhoudswerkzaamheden van toepassing. Ook de  logistiek moest goed afgestemd worden. Hier diende de ‘just-in-time’ methodiek m.b.t. de aanlevering toegepast te worden. Dit in verband met de timeslots die van toepassing zijn voor bevoorrading in het gebied binnen de diepenring van Groningen.

Betrokken partijen: