Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Onthulling symbolische laatste steen nieuwbouw Koudum

07 juni 2023

Onthulling symbolische laatste steen nieuwbouw Koudum

De bouw van de 12 nieuwbouwwoningen aan de Jacobus van der Waeyenstraat en de Oostenveldseweg in Koudum is bijna klaar. De afgelopen weken werd er hard gewerkt aan het metselwerk. Afgelopen maandag is één van de laatste stenen onthuld door Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder van WoonFriesland, wethouder Michel Rietman van de gemeente Súdwest-Fryslân en Henk Dedden, directeur van Friso Bouwgroep. Deze steen, met daarin het jaartal 2023, ligt in de kopgevel van de woning aan de Oostenveldseweg. Daarmee komt de oplevering steeds dichterbij.

Samen met bewoners gekozen voor nieuwbouw

Aan de Jacobus van der Waeyenstraat stonden voorheen 12 twee-onder-een-kapwoningen van het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland. "Deze woningen voldeden niet langer aan de wensen en eisen van deze tijd", vertelt Sigrid Hoekstra. "Vandaar dat we, samen met de destijds huidige bewoners, hebben gekozen voor nieuwbouw op deze plek. Nu staan er twee blokken met rijwoningen met ieder vier huizen aan de Jacobus van der Waeyenstraat en vier rijwoningen aan de Oostenveldseweg.

Mega thermofles ‘Borg’ onder de grond in Koudum

Ook achter de schermen werkt WoonFriesland aan het verduurzamen van haar woningen. "Daarvoor hebben we ons DreamHûs" vertelt Hoekstra. "Op de TU in Delft experimenteren we met slimme innovaties, waarvan we de 'Borg' hier in Koudum toepassen. Het is een nieuwe manier om energie op te slaan in een ondergronds buffervat."

"Je kunt de Borg vergelijken met een mega thermosfles die onder de grond ligt", legt Hoekstra uit. "Overdag - wanneer de zonnepanelen op het dak van de woning volop energie opwekken - verwarmen we het water in deze fles. De Borg kan deze warmte gemiddeld twee weken vasthouden. Daardoor kunnen onze bewoners er op koude dagen gebruik van maken. Zo vangen we de pieken in het energienetwerk op in de ochtend en de avond: de tijdstippen waarop het meest gedoucht wordt. We zitten nog in de testfase", verklaart Hoekstra.

Mix van traditioneel en vernieuwing

De toevoeging van de Borg aan een woning is niet alleen voor WoonFriesland een primeur, maar ook voor Friso Bouwgroep. "We staan altijd open voor het toepassen van nieuwe innovaties", vertelt directeur Henk Dedden. "Daarmee ontstaat er een mooie mix tussen traditioneel bouwen met een betonnen casco en klassiek metselwerk en slimme technologie. Doordat we regelmatig met WoonFriesland samenwerken, kunnen we relatief snel bouwen. Deze woningen bouwden we eerder al in Heerenveen voor hen en op dit moment verrijzen er 19 soortgelijke woningen in Sneek."