Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Onthulling gedicht na oplevering nieuwbouwwoningen Terschelling

01 september 2023

Onthulling gedicht na oplevering nieuwbouwwoningen Terschelling

In juli ging de vlag al uit in West-Terschelling. De gelukkige bewoners van 19 nieuwbouwwoningen aan de Lutineweg in West-Terschelling kregen de sleutel. Ter ere van de oplevering onthulde Henk Dedden, samen met Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder van WoonFriesland en wethouder Gea van Essen op donderdag 31 augustus een bijzonder gedicht in de entreehal gemaakt door Marian Brouwers.

Woonplek voor jong en oud
De 19 nieuwe woningen bestaan uit 16 appartementen voor 1- en 2-persoonshuishoudens en 3 eengezinswoningen voor kleine gezinnen. Op Terschelling verhuurt WoonFriesland nu in totaal 435 huurwoningen. De komst van deze 19 nieuwe woningen is de start van een groter project waarin de wens is om nog meer nieuwbouwwoningen te bouwen. ‘We merken dat er veel vraag is naar betaalbare, duurzame woningen’, beaamt Sigrid Hoekstra. ‘Met deze woningen richten we ons specifiek op betaalbare, duurzame woonruimte voor zowel de jongeren als de ouderen op het eiland. Twee doelgroepen die lastig een geschikte plek kunnen vinden. Door de aanwezigheid van een lift in het nieuwe woongebouw, zijn de appartementen geschikt voor senioren.

Bamboe als bouwmateriaal
De 19 houtskeletbouw woningen beschikken over brede ‘dakoverstekken’, die opwarming van de woning in de zomer tegengaan. Door een warmtepomp in combinatie met luchtverwarming worden de woningen verwarmd. Naast de prachtige locatie van de nieuwe woningen, valt nog een specifiek detail op: het gebruik van bamboe als bouwmateriaal in de gevel en het terras. ‘Dit zijn de eerste woningen waarin we bamboe als bouwmateriaal toepassen’ vertelt Maurice Endeman van WoonFriesland. ‘Door te kiezen voor bamboe in deze woningen kunnen we onze CO₂-uitstoot flink verkleinen. Bamboe produceert tijdens de groei circa 30-35% procent meer zuurstof dan andere planten en bomen en neemt tegelijkertijd gemiddeld 2 tot 2,5 maal zoveel CO₂ op dan hout. Dit is vooral te danken aan de snelle groei van bamboe. Bovendien is bamboe een ontzettend hard materiaal, gaat lang mee en groeit als grondstof extreem snel weer aan.’ Als verrassing ontvingen alle bewoners van de nieuwbouwwoningen een bloembak van bamboe voor op het terras of balkon.

Gewoon Doen, Gewoon groen!
Omdat groen rondom woningen bijdraagt aan fijn wonen, is het gebied rondom de nieuwbouw door WoonFriesland met planten aangelegd die passen bij Terschelling. Met de beplanting is voorzien in vergroening, biodiversiteit, verkoeling en typische omstandigheden op Terschelling (bodemopbouw, plantensoorten).

Bouwen op een eiland
Ook voor Friso Bouwgroep was het toepassen van bamboe iets bijzonders. ‘Bamboe is een nieuw bouwmateriaal', vertelt directeur Henk Dedden. ‘Dat vergt altijd weer een net andere aanpak dan je gewend bent.’
Eerder waren we actief bij het renoveren van het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) en de welbekende Brandaris. Ook bouwden we aan de nieuwe Brede School en hebben we al diverse woningen op het eiland verbeterd voor WoonFriesland.’

Nog meer investeringen in betaalbaar wonen
Wethouder Gea van Essen is trots op de investering van WoonFriesland. 'Nieuwbouw is een speerpunt voor onze gemeente. Op het eiland is een tekort aan betaalbare woningen. We zijn dan ook ontzettend blij met de investering van ruim 7 miljoen die WoonFriesland doet. Samen bestuderen we op dit moment meerdere locaties voor nieuwbouwplannen. Daarnaast is het mooi voor onze bewoners dat alle bestaande huurwoningen van WoonFriesland minimaal energielabel B krijgen. Al met al een flinke investering in de toekomst van Terschelling en fijn voor de bewoners.'

Ook 68 bestaande woningen klaar voor de toekomst
Sinds oktober 2022 werkt WoonFriesland samen met Friso Totaalbouw aan het verduurzamen van in totaal 68 woningen verdeeld over het eiland. 'We isoleren de gevels en vloeren en brengen geïsoleerde beglazing aan. Daarmee brengen we de energiekosten van onze bewoners naar beneden en maken we de woningen onderhoudsvriendelijker. Klaar voor de toekomst’, geeft Endeman aan. ‘Daarnaast herstellen we ook het voeg- en metselwerk, vervangen de houten kozijnen door kunststof, net als de dakgoten en houten boeidelen'.