Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Omvangrijke klus monumentale woonboerderij Raerd

12 juli 2022

Omvangrijke klus monumentale woonboerderij Raerd

Restaureren en verbouwen met respect voor de geschiedenis

In het Friese dorp Raerd staat een prachtig landelijke woonboerderij van het kop-hals-romptype, daterend uit 1828. Jurriëns Noord mag deze omvangrijke woonboerderij gaan restaureren en verbouwen. Ook de schuur zal worden aangepakt. Adema Architecten uit Dokkum is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Niets wordt vergeten

Deze monumentale woonboerderij wordt aan praktisch alle kanten aangepakt. De kop is verzakt, door het aanbrengen van een nieuwe paalfundering en een nieuwe betonvloer in de kelder wordt voorkomen dat de kop verder zakt. Ook in de hals en in een gedeelte van de schuur komt een nieuwe betonvloer. Een gedeelte van de schuur wordt bij het woongedeelte getrokken, zowel op de begane grond als op de verdieping. Een aantal buitenkozijnen wordt vervangen en voorzien van persiennes (blinden), andere kozijnen worden hersteld. Ook worden er een aantal nieuwe kozijnen geplaatst, zoals bij de entree die straks in het schuurgedeelte komt. Het dak van de kop en de romp worden van isolatie voorzien. Het riet tussen de juffers van het dak van de schuur wordt vervangen, de sporen wordt waar nodig vervangen en de prachtige binten constructie wordt waar nodig hersteld. Op de bestaande balklagen worden nieuwe vloeren aangebracht en er worden voorzetwanden toegepast. Alles wordt in stijl afgewerkt. Buitenom wordt het voegwerk hersteld, het lood zo nodig vervangen, het ankerwerk wordt nagelopen, het metselwerk wordt nagelopen en scheuren worden ingeboet. In het dak van de schuur worden metalen dakvensters geplaatst. De oude rode pannen van de schuur worden herlegd. De nieuwe geglazuurde pannen worden vervangen voor oude. Ook op de kop en de hals komen de originele pannen weer terug.

Het wordt van binnen en buiten straks een prachtige monumentale woonboerderij, met respect voor de geschiedenis van het pand.

Betrokken partijen

Architect: Adema Architecten, Dokkum

Installateur: Bosgraaf Installaties, Damwoude

Heiwerk: Slot, Easterein

Betonwerk: Veenstra, Jistrum

Metsel- en voegwerk: Douwenga gevelrenovatie- en voegbedrijf

Rietdekkerswerk: Gebr. Roosma, Makkum

Schilderwerk: De Haan en de Vries, Jubbega

→ Meer zien? Klik hier voor de projectpagina: Boerderij Raerd restauratie en verbouw | Friso Bouwgroep