Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Nieuwe studentenhuisvesting Maritieme Academie Harlingen geopend

14 juni 2024

Nieuwe studentenhuisvesting Maritieme Academie Harlingen geopend

Met stoere Viking muziek op de achtergrond roeiden op 6 juni jl. leerlingen van de Maritieme Academie het figuurlijk laatste stuk van de zojuist geroeide Elfstedentocht. Dit deden zij ter ere van de opening van de nieuwe studentenhuisvesting. Samen met mbo-studenten van Nova College Scheepvaart en de wedstrijdroeiers van roeisloep Visioen hebben zij van 4-6 juni 2024 de monstertocht door Friesland volbracht.

Openingsact Grenzen verleggen

Om de nieuwe studentenhuisvesting officieel te open zijn Nandi van Beurden en Wolter Weulink uitgenodigd, de hoofdrolspelers van musical De Tocht. Zij gingen in op het thema ‘Grenzen verleggen’ en dat je dat je hele leven tegenkomt. Bijvoorbeeld tijdens een auditie doen voor een hoofdrol, het roeien of schaatsen van de Elfstedentocht, maar ook tijdens je opleiding. Weulink heeft zelf de Weissensee geschaatst en stapte de laatste etappe van de tocht in de roeisloep om, voor de allereerste keer, mee te roeien.

“En wat doe je als het tegenzit?”, vroeg Weulink aan de jongens. “Gewoon doorzetten”, was het unanieme antwoord. Nandi van Beurden vroeg vervolgens aan de leerlingen wat je krijgt als je een Elfstedentocht hebt geroeid. “Blaren en een kruisje” werd er gelachen, waarna de jonge roeiers een Elfstedenkruisje omgehangen kregen. Daarna werd de Maritieme Academie vlag met alle aangevinkte Friese Elfstedennamen gehesen.

Foto: Namens alle drie teams krijgen de leerlingen een Elfstedenkruisje omgehangen door Wolter Weulink en Nandi van Beurden, hoofdrolspelers van musical de Tocht.

Sprekers

“Het heeft 27 jaar geduurd en nu zijn we wel toe aan iets nieuws.” Zo begon directeur Arjen Mintjes het sprekersgedeelte. “We hebben ons jaren hard gemaakt voor nieuwbouw en nu is het er toch van gekomen. Geweldig om hier te staan, dat geeft voldoening.” De sprekers gingen vervolgens in op het maritieme onderwijs, de keuzes die gemaakt zijn bij de ontwikkeling van de nieuwe huisvesting en de betekenis van een goede toekomst in de maritieme sector.

Henk Post, voorzitter College van Bestuur van Dunamare begon met een compliment van het bestuur: “Wij zijn trots op wat er met de nieuwe huisvesting is neergezet in Harlingen. Een leeromgeving waar je energie van krijgt.” Henk Dedden, directeur van Friso Bouwgroep, gaf aan dat bouwen altijd een uitdaging is, maar dat je met de juiste partners tot optimalisatie en mooie resultaten komt. “Schoolgebouwen veranderen en dit gebouw is zo geconstrueerd dat het met zijn tijd mee kan gaan. Duurzaam gebouwd, ook voor de toekomst.”

Burgemeester van Harlingen, Ina Sjerps, refereerde aan de gemeenschap in Harlingen: “Hand in hand met de maritieme wereld en met de zee.” En dat geldt ook voor de leerlingen en studenten die op school wonen en met elkaar leven. “Je moet verbondenheid voelen als je met elkaar op zee gaat en behouden wilt thuiskomen.”

Jan Reier Arends, directeur van JR Shipping in Harlingen, begon zijn zeevarende carrière op de oude zeevaartschool aan de Weeshuisstraat. “Vroeger was zeeman worden een jongensdroom. Tegenwoordig ligt dat anders, is er een grote behoefte aan goed personeel en een nog grotere uitdaging om ze te vinden.” Als afsluiter koos hij voor de mooie woorden: “Volg je hart en maak er de mooiste tijd van je leven van.”

Foto: Directeur Henk Dedden/ Burgemeester Ina Sjerps op het podium in de zaal van de nieuwe studentenhuisvesting