Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Nieuwbouwwoningen Minnertsga voldoen ruim aan luchtdichtheidseisen

11 mei 2021

Nieuwbouwwoningen Minnertsga voldoen ruim aan luchtdichtheidseisen

In opdracht van Wonen Noordwest Friesland heeft Aannemingsmaatschappij Friso zestien woningen verspreid over de dorpen Sexbierum, Minnertsga en Bitgum gebouwd. De woningen in Minnertsga en Bitgum zijn vorige maand opgeleverd. De komende weken worden de woningen in Sexbierum ook opgeleverd. In Minnertsga zijn twee woningen gebouwd. Onderdeel van de oplevering was het meten van de luchtdichtheid van deze woningen. Uit de metingen is gebleken dat de woningen voldoende luchtdicht zijn en ruimschoots voldoen aan de eis van 0,63 dm³/s.m².

Een hoge luchtdichtheid leidt tot minder onnodig warmteverlies

Bij een goede luchtdichtheid heeft ongecontroleerde ventilatie minder invloed op de woning. Ongecontroleerde ventilatie leidt namelijk tot onnodig warmteverlies. Vooraf zijn er luchtdichtheidseisen gesteld aan de zestien woningen die worden gebouwd voor Wonen Noordwest Friesland. Met de luchtdichtheid meting wordt gekeken hoe luchtdicht de woningen daadwerkelijk zijn.

De woningen voldoen ruim aan de gestelde eisen

De woningen zijn in onder- en overdruk met behulp van een blowerdoorsysteem getest. Om eventuele aandachtspunten in beeld te brengen zijn de woningen ook in een onderdruk van 50 pascal gezet en zijn de woningen met behulp van een thermografische camera onderzocht. Ook zijn er een aantal rookproeven gedaan bij aansluitingen van kozijnen. Uit de metingen is gebleken dat de woningen voldoende luchtdicht zijn en ruimschoots voldoen aan de eis van 0,63 dm3/s.m2.

Duurzaam gebouwde woningen

De woningen zijn opgebouwd uit een betonnen fundering met betonnen vloeren. De woningen zijn opgebouwd met prefab betonnen wandelementen. Deze elementen zijn geleverd door de eigen fabriek van Friso Bouwgroep: Houkesloot Toelevering. De buitengevels hebben een Rc waarde van 4,5 K/W m2. De aluminium kozijnen zijn voorzien van glas met een U-waarde van 1,10 W/m2K. het dak is een zadeldak afgedekt met dakpannen en heeft een Rc waarde van 6,0 K/W m2. Daarnaast is de woning voorzien van een balansventilatiesysteem. Dit zorgt voor een prettig woonklimaat voor de nieuwe bewoners.