Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Nauwkeurig vakwerk in iconische watertoren Groningen

07 september 2020

Nauwkeurig vakwerk in iconische watertoren Groningen

In opdracht van Noorderring is Jurriëns Noord gestart met de voorbereidingen voor de restauratie van de Rijksmonumentale en iconische watertoren aan de Hofstede de Grootkade in Groningen. Het rijksmonument uit 1912 wordt volledig gerestaureerd en door Noorderring getransformeerd tot 12 appartementen, kantoren en een tentoonstellingsruimte. Een nauwkeurig klusje naar de hand van Jurriëns Noord.

In de top van de toren

Het ontwerp voor de transformatie is gemaakt door pdb|design uit de stad Groningen. Klapper in het ontwerp is de commerciële ruimte in de top van de toren. “Daar kan iedereen dit fantastische gebouw en z’n uitzicht straks ervaren”, aldus pdb|design. Daarnaast komen er in de toren twaalf unieke appartementen. Onderin het pand komt een tentoonstellingsruimte. Naar verwachting wordt de toren in juni 2021 opgeleverd.

Kogelinslagen blijven zichtbaar

De eeuwenoude watertoren, ook wel Watertoren West genoemd, heeft al heel wat te verduren gehad. Zo zijn in het metselwerk nog diverse kogelinslagen zichtbaar van de Twee Wereldoorlog. Deze worden niet gerestaureerd en blijven zichtbaar als herinnering aan de bevrijding van Groningen tijdens deWOII. De gemetselde gevels, het gedekte dak met natuurleien, het zink- en koperwerk en de houten goten worden daarentegen wel flink onder handen genomen. Daarnaast worden de metalen buitenkozijnen vervangen door geïsoleerde stalen kozijnen.

Oorspronkelijke elementen zichtbaar

Aan de binnenkant wordt naast de renovatie van de betonconstructie, rekening gehouden met de oorsprong van het gebouw. Zo worden het oorspronkelijke watervat en de stalen leidingen volledig in het zicht gebracht. Voor de nieuwe functies (wonen en werken) van het gebouw krijgt de toren extra verdiepingsvloeren. Hiervoor wordt de fundering aangesterkt met schroefinjectiepalen en wordt er een extra staalconstructie aangebracht. Uiteindelijk wordt het gebouw toegankelijk gemaakt met betonnen trappen en een lift naar boven.

Op grote hoogte

De 56.30 meter hoge toren bevindt zich in de binnenstad van Groningen en is een van de hoogste watertorens van Nederland. Gezien de veiligheid en bescherming van de omgeving wordt de toren volledig ingepakt met steigermateriaal. Op deze manier wordt de overlast voor de omgeving zoveel mogelijk gewaarborgd.

Betrokken partijen: