Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact

Monumentale woningen Houtlaan en Beter Wonen in de steigers

Omdat de woningen een monumentale status hebben, is het doen van onderhoud niet zomaar mogelijk. ‘Het is een prachtige uitdaging om deze woningen aan te passen aan de eisen van nu. Want we willen natuurlijk de historische uitstraling van de woningen behouden. Samen met Aannemingsmaatschappij Friso en Buro Erfdiel gingen we aan de slag met een onderhoudsplan. De fraaie monumentale gevels en bijzondere dakaansluitingen blijven zo behouden’, vertelt Nienke Woldman van Accolade.

Energiezuiniger

Door de jaren heen zijn er al wat aanpassingen geweest. Nu worden de woningen verder geïsoleerd. Zo wordt er  dakisolatie aangebracht. Hiervoor worden de oude dakpannen eerst verwijderd. Daarna wordt er een dikke isolatieplaat aangebracht. Als laatste worden de oude dakpannen teruggelegd. Ook de dakkapellen worden aangepakt. De wanden van de bergingen krijgen een dik isolatiepakket en een nieuw dak.

Historische uitstraling blijft

De voeger zorgt voor nieuw voegwerk waar dat nodig is. Ook krijgen de woningen een schilderbeurt. De oorspronkelijke Oudhollandse groene kleur komt daarbij terug. Naar verwachting is het werk eind december klaar. Voor het opknappen van de woningen investeert Accolade € 1,8 miljoen.

Van Spaanse Griep naar Covid-19

Naast dat onderhoud aan monumentale huizen anders is dan onderhoud aan huizen zonder deze status, heeft Aannemingsmaatschappij Friso te maken met nóg een uitdaging. Door het coronavirus werken ze volgens de richtlijnen van het RIVM. Wij ontwikkelden het protocol Samen Veilig Doorwerken. Op deze manier kan Aannemingsmaatschappij Friso het werk veilig uitvoeren. ‘Toevalligerwijs is hier een parallel te trekken met 100 jaar geleden. In 1920 heerste namelijk de Spaanse Griep’, vertelt Nienke Woldman.