Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Koning opent Cultuur Historisch Centrum De Tiid

08 september 2021

Koning opent Cultuur Historisch Centrum De Tiid

Op dinsdagochtend 7 september 2021 werd het Cultuur Historisch Centrum De Tiid in Bolsward officieel geopend door Zijne Majesteit de Koning. Tijdens een rondleiding bezocht Koning Willem-Alexander onder meer de gerestaureerde toren, de Raadzaal en een tentoonstellingsruimte. Na de opening in het Atrium sprak de Koning met bewoners, bouwers en subsidieverstekkers over de totstandkoming van De Tiid en het belang van het centrum voor de bewoners van Bolsward.

Kroon op het werk

In oktober vorig jaar werd de nieuwbouw (archief, gemeenteloket en atrium), het deel aan de Jongemastraat (bibliotheek) en de Nieuwe Waag (tentoonstellingsruimte) opgeleverd aan de gemeente. Afgelopen maanden werkte het bouwteam, bestaande uit Jurriens Noord en Aannemingsmaatschappij Friso aan het herstel van het oude gedeelte en de torenreconstructie. De gerestaureerde stadhuistoren van Bolsward keerde in juni dit jaar per boot terug naar de stad en werd herplaatst op het voormalige stadhuis. Met de komst van de Koning Willem-Alexander werd de kroon op het werk gezet.

Collega Douwe Offringa van Jurriëns Noord in gesprek met Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. Fotografie: Gemeente Súdwest Fryslân.

Droomklus vol uitdagingen

Begin september 2019 werd gestart met de eerste bouwwerkzaamheden aan het voormalige stadhuis. Kort daarop werd de toren door Bouwbedrijf Jurriëns Noord (onderdeel van Friso Bouwgroep) ontmanteld en vervolgens in oude luister hersteld. De restauratie van het stadhuis en de stadhuistoren is een droomklus vol uitdagingen geweest voor ons team van restauratiespecialisten, aldus Douwe Offringa, vestigingsdirecteur Jurriëns Noord.

Fotografie: Egbert de Boer

Openingsweekend 11 en 12 september

Aankomend weekend wordt De Tiid feestelijk geopend voor publiek. Het museum, het archief, de bibliotheek en de rest van het gebouw zijn op zaterdag 11 september en zondag 12 september van 11.00 tot 17.00 uur te bezichtigen. Let op, aanmelden is verplicht en het voormalig stadhuis is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

→ Ja, ik wil mij aanmelden.

Maximaal 50 bezoekers per half uur en de 1,5 meter-regel is van toepassing.

Onderdelen van de route op de zaterdag

 • Huis van verhalen
  Museum De Tiid vertelt over de bijzondere geschiedenis en identiteit van deze oeroude regio. In de zalen van het monumentale stadhuiscomplex komt het verleden tot leven in bijzondere collectiepresentaties en opmerkelijke sleutelfiguren zoals Titus Brandsma, Gysbert Japicx en Trijntje Hilarides. In de nieuwe vaste presentatie krijg je als bezoeker dilemma’s voorgelegd in verband met die gemeenschappelijke geschiedenis. Hoe kijken hedendaagse Zuidfriezen naar hun historie? Was Grutte Pier nu een redder of een rover? Verder kom je van alles te weten over een van de mooiste stadhuizen van Nederland en is je bezoek niet compleet zonder bezichtiging van de beroemde toren.

 • Tomke in de Bibliotheek
  It is him net oan te sjen, mar Tomke bestiet dit jier 25 jier. Wa’t jierdei is traktearret! En fansels is it yn de biblioteek ek feest! Tomke krijt yn de biblioteek in ekstra moai plakje. Komme jimme ek?

 • Gedicht - De Tiid van Aggie vd Meer
  Tijd: 10.45 en 12.00 uur

 • Tentoonstelling – 100 jaar bibliotheek Bolsward
  Bibliotheek Bolsward bestond op 8 juni 100 jaar! De bieb is door de jaren heen meerdere keren verhuisd en de regels van vroeger zijn absoluut niet meer te vergelijken met die van nu. Maar hoe anders was het toen eigenlijk? We hebben verhalen verzameld die zijn opgenomen in een expositie in de nieuwe bieb in Cultuur Historisch Centrum De Tiid waarin de verandering van de bibliotheek in foto's en verhalen te zien zal zijn.

Activiteiten Bibliotheek

 • Film – Lang leve de koningin (auditorium De Tiid)
  Datum: Zaterdag 11 september. Tijd: 12.30 uur
  Aanmelden voor de film.
  Maximaal 30 bezoekers de 1,5 meter-regel van toepassing

 • Happy Stones Workshop
  Het blijft leuk om Happy Stones te maken, verstoppen en te vinden. Je maakt jezelf én een ander blij. In deze workshop teken je je favoriete boekfiguur op je eigen Book Stone. Spread the book love!
  Datum: Zaterdag 11 september. Tijd: 11.30 en 12.45 uur
  Aanmelden voor de Happy Stones Workshop.
  Maximaal 10 bezoekers en de 1,5 meter-regel van toepassing

 • Poëzie Jukebox
  Poëzie op recept, zo zou je de Poëzie Jukebox kunnen omschrijven. Laat je verassen door een mini-optreden van ‘jukebox’ Rop Janze, ook als je niet van poëzie houdt!
  Datum: Zaterdag 11 september. Tijd: 14.00 tot 16.00 uur
  Aanmelden voor Poëzie Jukebox.
  Maximaal 12 bezoekers en de 1,5 meter-regel van toepassing.


Coronamaatregelen

Tijdens de opening is de anderhalvemeter-regel van toepassing. Daardoor kunnen wij een beperkt aantal gasten ontvangen en is er sprake van eenrichtingsroute door het gebouw. Indien de ontwikkelingen van dien aard zijn dat we genoodzaakt zijn om wijzigingen in de opzet en/of het programma aan te brengen dan hoort u dit tijdig van ons.


Meer activiteiten

 • Op zaterdag 11 september is ook het Uitfestival. Kijk op www.uitfestivalswf.nl voor het complete programma.
 • En op zaterdag 11 en zondag 12 september is het Open Monumentendag. Kijk op www.openmonumentendag.nl voor het complete programma.
 • Personen die een uitnodiging ontvingen voor de Pre-opening Museum De Tiid - onthulling Salomons Rechtspraak en  Huis van verhalen- op 11 september, graag aanmelden voor 7 september via info@detiid.nl