Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

KOM KIJKEN : Restauratie Martena Zathe Koarnjum geopend tijdens Open Monumentendag 10 september

29 augustus 2022

KOM KIJKEN : Restauratie Martena Zathe Koarnjum geopend tijdens Open Monumentendag 10 september

Begin dit jaar startte Aannemingsmaatschappij Friso met de ingrijpende restauratiewerkzaamheden bij de boerderij en het koetshuis op het landgoed Martenastate in Koarnjum. Beide beeldbepalende gebouwen worden op dit moment grondig onder handen genomen. Tijdens de Open Monumentendag op 10 september wordt éénmalig de unieke mogelijkheid geboden om de voortgang met eigen ogen te aanschouwen. Het gehele project, genaamd Martena Zathe moet eind 2022 zijn afgerond.

Open monumentendag 10 september

De VriendenLoterij Open Monumentendag (OMD) wordt jaarlijks georganiseerd door de werkgroep OMD Leeuwarden en landelijk bureau Open Monumentendag in samenwerking met de VriendenLoterij. Met dit evenement wordt er gezamenlijk aandacht voor de monumenten vergroot door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en te behouden voor een breed publiek.

Programma:

  • Tijd: 10.00 - 17.00 uur
  • Adres: De Wier 7, Koarnjum
  • Activiteiten: Rondleiding boerderijschuur, lytshûs en informatie over duurzaam (ver)bouwen
  • Toegang: GRATIS
  • Meer informatie: Download hier de Open Monumentdag brochure

Ingrijpende restauratiewerkzaamheden

De werkzaamheden aan de Martenawei 4 in Koarnjum kunnen voorbijgangers niet zijn ontgaan vertelt opdrachtgever Stichting Martenastate. ‘Zijn het niet de bouwgeluiden op sommige momenten, dan is het wel de aanblik van beide gebouwen op dit moment. De dakbedekking is van zowel de boerderij als het koetshuis is volledig verwijderd, waardoor er zicht is op de houten spanten (het houten raamwerk tussen de muren en de nok) en de gordingen (de balken die horizontaal dus evenwijdig lopen). Daarnaast is ook inpandig het nodige gebeurd, de vloer in het koetshuis is gelegd en in de boerderijschuur zijn al vele palen geheid die moeten dienen als ondersteuning van de geplande woningen.’

‘De dakbedekking is van zowel de boerderij als het koetshuis is volledig verwijderd, waardoor er zicht is op de houten spanten en de gordingen.’

In de boerderijschuur uit 1864 komen twee huurwoningen tot stand. De ‘trochreed’ in de schuur blijft open en kan bij gelegenheden gebruikt worden. Het voorhuis dat in 1939 werd gebouwd, wordt ook gerenoveerd. Alle wooneenheden worden voorzien van combi brine/water-warmtepomp in combinatie met ingebouwde warmwater-boiler. Kortom, na een periode van saneren, is nu het creëren van start gegaan.

Verbinding met historisch park

Het koetshuis zal na restauratie gebruikt worden voor bijeenkomsten, onder meer voor educatieve doeleinden. De bloemenweide wordt voorzien van meerdere wandelpaden die aansluiten op het landschapspark. Met een ontwerp van een brug door beeldend kunstenaar Birthe Leemeijer wordt de verbinding tussen het nieuwe wandelgebied en het historische park verbijzonderd. Dwars over het boerenerf liep vroeger de doorgaande weg van Koarnjum naar Britsum. Die wordt straks geaccentueerd door een bomenrij met aan te planten inheemse soorten. Bij de entree aan weerszijden worden twee hommeies geplaatst, die traditioneel de toegang tot een erf markeerden. Deze worden ook ontworpen door Leemeijer en vormen met de brug een totaalkunstwerk.

Openbaar landschapspark

Stichting Martenastate is beheerder van het landgoed waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de vijftiende eeuw. Het landgoed omvat een openbaar toegankelijk landschapspark met een zeer rijke variatie aan stinzenplanten, de state uit 1899, een koetshuis, ornamenten, een natuurkampeerterrein en de Túnmanswente, die wordt uitgebaat als ‘bêd en brochje’ en theetuin.

Betrokken partijen: