Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Kinderbouwplaats BOUWBASE feestelijk geopend

29 april 2022

Kinderbouwplaats BOUWBASE feestelijk geopend

Met het onthullen van het bouwbord door een grote kraan werd afgelopen donderdag de allereerste kinderbouwplaats van het nieuwe onderwijsconcept BOUWBASE feestelijk geopend. Het officiele startsein werd gegeven door wethouder Mark de Man, Geert Smid van Bouwend Nederland (afdeling Friesland), directeur Henk Dedden van Friso Bouwgroep, Tineke de Groot van De Bouw Iets Voor Jou en twee kinderen van de Thomas van Aquinoschool uit Sneek. De opening werd afgesloten met een toast van directeur Henk Dedden, waar het 'duimstokje' symbolisch werd overgedragen aan de volgende eigenaar van het BOUWBASE-concept.

Leren, ontdekken en ervaren

Leerlingen van groep 7/8 van de Thomas van Aquinoschool konden tijdens deze feestelijke middag alsvast in de bouwkeet en buiten op de bouwplaats aan de slag met de bouwactiviteiten. Zo staan er drie tiny houses, is er een groot dak met allerlei mogelijkheden voor dakbedekking en staat er een bouwkeet van Friso Bouwgroep, waar je je helemaal in de bouwwereld waant. Er hangt zelfs een bord aan het bouwhek met de veiligheidsregels die gelden op elke bouwplaats. Kortom, een échte bouwplaats.

Een wens die uitkomt

De middag werd afgetrapt met een praatje van directeur Marianne Poelman van Technolab SWF, wethouder Mark de Man, Hessel Bouma van Technolab en voorzitter Geert Smid van Bouwend Nederland. Hier werden de verbindende factoren van alle betrokken partijen besproken die ervoor gezorgd hebben dat BOUWBASE tot stand is gekomen. De gezamenlijke passie om jeugd te enthousiasmeren voor de bouw en techniek is de basis. 'Onderzoekend en ontwerpend leren is zo belangrijk, de praktijk doet vervolgens de rest. Met BOUWBASE brengen we beide werelden bij elkaar. Dit geeft een realistisch beeld voor de bouwsector voor leerlingen, maar ook docenten, ouders en andere begeleiders', vertelt Marianne. ‘We zien nog te vaak dat dit beeld niet klopt of vertekend is', vertelt technisch coördinator Marcel van der Zee bij Friso Bouwgroep. ‘Ouders, docenten en daarmee ook de leerlingen hebben vaak niet in de gaten hoe veelzijdig de bouwwereld is. Samen met onze collega bouwers doen wij er alles aan om dit beeld bij te stellen. We proberen de jeugd al vanaf jonge leeftijd te enthousiasmeren voor de bouw, zodat de aanwas in het onderwijs en daarmee de doorstroom naar een baan in de bouw kan worden versterkt.’

Samen met collegabouwers

De komende twee maanden bevindt BOUWBASE zich aan de overkant van het hoofdkantoor van Friso Bouwgroep in Sneek. Daarna is het tijd om het stokje over te dragen aan andere collegabouwers in Friesland, die het basisconcept voort zetten op een andere inspirerende locatie. 'Als we samen de jeugd laten zien hoe leuk de bouw echt is, zouden we over een tijdje een stijgende lijn kunnen zien in de aanmeldingen van bouwopleidingen en uiteindelijk op de werkvloer. Dat willen we toch allemaal', benadrukt Henk Dedden in zijn speech.

Kick-off exclusief onderwijsprogramma

Vanaf 9 mei worden de leerlingen van groep 7 en 8 uit Súdwest-Fryslân van harte welkom geheten op de bouwplaats. Het programma zal 2 maanden op maandag, dinsdag en woensdag plaatsvinden op de locatie in Sneek en zit zo goed als volgepland. Het programma bestaat uit allerlei verschillende doe-activiteiten. Zo kunnen de leerlingen straks ervaren hoe een bouwproces eruit ziet. Plannen, ontwerpen, calculeren en uiteindelijk uitvoeren, alles komt aan de orde in de bouwkeet en op de bouwplaats. De leerlingen kunnen daadwerkelijk meebouwen en maken onderdeel uit van het BOUWBASE bouwteam.

Initiatiefnemers:


Samenwerkingspartners:

  • ROC Friese Poort
  • BMN Bouwmaterialen
  • De IJzeren Man