Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Kijkdag voor innovatieve bouwmethode in CLT

06 december 2022

Kijkdag voor innovatieve bouwmethode in CLT

Sociale huurwoningen van hout? Ja, waarom niet!

Friso Bouwgroep, Wierden en Borgen en Change.nl werken samen in bouwteam aan de realisatie van 35 aardbevingsbestendige woningen in CLT, of te wel huurwoningen van hout. Op 1 december stelde het bouwteam de bouwplaats open voor relaties om een kijkje te nemen bij de innovatieve bouwmethode.


Woningen versterken met CLT

Loppersum is één van de dorpen die in het centrum van het gaswinninggebied ligt en regelmatig wordt getroffen door aardbevingen. Veel woningen in het aardbevingsgebied zijn aangewezen voor versterking of sloop- nieuwbouw. Dit betekent veel voor alle bewoners in het gebied en het is een grote uitdaging voor woningstichting Wierden en Borgen. Wierden en Borgen zet o.a. samen met Friso Bouwgroep de schouders er onder om zoveel mogelijk woningen te versterken. Zo realiseren ze samen 35 aardbevingsbestendige, gasloze, en grotendeels circulaire woningen. Er worden vier woningtypes gebouwd met een uniek houtbouw-systeem, genaamd CLT. Dit staat voor Cross Laminated Timber. De kruislings verlijmde massieve houten elementen zorgen voor een sterke, veilige en aardbevingsbestendige constructie, met volop ontwerpvrijheid voor een unieke uitstraling. Op deze manier kan er verantwoord en veilig gebouwd worden, binnen een nieuw systeem met een eeuwenoud product.

Meer weten over bouwen in CLT?

Bekijk onderstaande video voor meer informatie.


Wierden en Borgen aan het woord:

'Bouwen met CLT is ecologisch verantwoord en goed voor het milieu. Dit is een vrij uniek project. Het is de eerste keer in Nederland dat er CLT-woningen gebouwd worden voor sociale huurwoningen. De energierekening van deze bewoners wordt laag en de footprint van het project is veel kleiner. Daarnaast was er tijdens de bouw weinig overlast. Dat is prettig, zowel voor de nieuwe bewoners als voor de omgeving! Keuzemogelijkheden bewoners.'

Kijkje op de bouwplaats

Tijdens de kijkdag werden de genodigden uitgenodigd om een kijkje te nemen op de bouwplaats. Naast een toelichting over het project, proces en de ervaringen, werd er onderling kennis uitgewisseld. Op de bouwplaats waren de verschillende bouwfases per woning goed zichtbaar en konden de aanwezigen ervaren hoe een CLT woning er in de praktijk uitziet.

Friso Bouwgroep aan het woord:

'In slechts 10 dagen wordt een blok van vier woningen gemonteerd waarna de woningen wind- en waterdicht zijn. Vanuit de CLT-fabriek worden alle houtenelementen in één keer netjes verpakt aangeleverd op de bouw, voorzien van alle sparingen, waardoor de montage soepel en snel verloopt.'

De CLT wanden kunnen met gips worden bekleed of in het zicht worden gelaten. Wierden en Borgen heeft voor een combinatie gekozen. De binnenwanden worden met gips afgewerkt zodat bewoners eenvoudig hun eigen wandafwerking kunnen kiezen. Voor de plafonds is gekozen om het CLT in het zicht te laten. Bewoners kunnen indien gewenst het plafond eventueel afwerken met bijvoorbeeld met een kleur of transparante beits.

Ecologisch verantwoord bouwsysteem

Alle casco werkzaamheden, ontworpen door CHANCE.NL architectuur en stedenbouw BV, worden door Friso uitgevoerd. Daarbij is het een voordeel dat de kruislaaghoutconstructie licht in gewicht is, constructief bijzonder sterk en als eindafwerking in het zicht gelaten kan worden. Houkesloot Toelevering (onderdeel van Friso Bouwgroep) levert de houten gevelkozijnen van de 35 sociale huurwoningen. Hout heeft een prettige, warme uitstraling en vanwege zijn natuurlijke vochtregulerende en isolerende werking heeft hout ook een positieve invloed op het binnenklimaat en het energiegebruik. Duurzaamheid is voor de Architect Change en voor Wierden en Borgen mede een belangrijk argument geweest voor het gebruik van CLT. Het kruislaaghout komt uit duurzaam beheerde bossen, slaat CO2 op en kan goed hergebruikt worden. Daarnaast voldoen de woningen ook aan de BENG- (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) eisen.

Doorontwikkeling in aardbevingsgebied

Niet alleen Wierden en Borgen maar ook andere woningbouwcoöperaties staan voor een enorme uitdaging om (vervangende) nieuwbouw in het aardbevingsgebied te realiseren binnen het plafond bedrag voor sociale woningbouw van € 170.000 incl. BTW. Het bouwteam in Loppersum zet zich in om deze woningen door te ontwikkelen naar hoogwaardige sociale woningbouw met een eigentijdse uitstraling, een hoog duurzaamheidsniveau en passend binnen het plafondbudget. Wierden en Borgen kan met de CLT-woningen voldoen aan de toenemende vraag naar duurzame, veilige, energie neutrale en toekomstbestendige woningen.

Ook bouwen met CLT? Of eens een kijkje nemen op ons project?

Ga voor meer informatie naar www.frisobouwgroep.nl/clt of neem rechtstreeks contact op via onze projectleider Syds Wiersma.

Syds Wiersma
Projectleider Aannemingsmaatschappij Friso
E: s.wiersma@frisobouwgroep.nl
M: 06 51 23 67 93