Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Kennismaken met Bart-Jan

05 juni 2024

Kennismaken met Bart-Jan

Wanneer we het hebben over een échte bouwer, dan hebben we het over Bart-Jan Jalving. De uitvoerder is op zijn 21ste de bouw ingerold en op zijn 22ste bij Friso Civiel begonnen. Hij heeft gewerkt aan een uniek project, namelijk het gemaal in Monnickendam. Dit gemaal werd gebouwd onder de N247 tussen de Purmer Ee en het Markermeer. In het najaar van 2023 werd het gemaal officieel opgeleverd.

Het veranderende klimaat zorgt ervoor dat de wereld om ons heen verandert. In de toekomst -maar ook nu al- zien we langere periodes van droogte. Aan de andere kant zorgen zwaardere en intense buien voor de mogelijkheid op wateroverlast of zelfs overstromingen (Denk aan de ramp die zich in Limburg in de zomer van 2022 voltrok.). De wereld van de civiele techniek staat daarmee voor de uitdaging hoe we onze leefwereld daarop gaan aanpassen.

Onze eigen beton- en waterbouwers van Friso Civiel hebben, in nauwe samenwerking met Van Hattum en Blankevoort, in opdracht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier nabij Monnickendam een nieuw gemaal voltooid. Bart-Jan neemt ons mee. “Het gemaal zorgt ervoor dat in geval van calamiteiten de waterstand in de polder kan worden verlaagd. Met drie horizontale pompen is het mogelijk om 1200 kuub water per minuut (400 per pomp) weg te pompen. Dat zijn heel wat zwembaden bij elkaar. Daarnaast kan het gemaal in droge periodes water het gebied inlaten en via de vispassage kunnen vissen die willen paaien of migreren heen en weer zwemmen. De verwachting is dat dit gemaal eens in de vijf jaar echt moet worden ingezet,” zegt Bart-Jan.

''Op een gegeven moment werd er een archeologische vondst gedaan, namelijk een sluis uit de late middeleeuwen. Heel bijzonder.''

Voordat de bouw van het gemaal echt kon beginnen, gebeurde er iets noemenswaardigs. Bart-Jan vertelt: “We dachten dat het gemaal het eerste bouwwerk zou zijn op die plek. Aan het begin van dit project werd een historisch onderzoek uitgevoerd. Daaruit bleek in eerste instantie niets opmerkelijks, totdat we begonnen met graven. Op een gegeven moment werd er een archeologische vondst gedaan, namelijk een sluis uit de late middeleeuwen. Het opmerkelijke en grappige is dat ze toen al een ‘waterwerk’ op deze plek hadden gebouwd. Heel bijzonder.

Na de vondst moest de bouw tijdelijk worden stopgezet. “Dat soort zaken kun je niet bedenken vooraf. Dat vind ik juist ook mooi aan het civiele werk bij Friso. Ik ben verantwoordelijk voor de kwaliteit, veiligheid en planning. Ik moet ervoor zorgen dat wat binnen wordt bedacht, buiten op een zo efficiënt mogelijke manier wordt uitgevoerd. Het samenwerken in een bedrijf waar vrijheid en verantwoordelijkheid samengaan, is voor mij datgene wat Friso typeert. Daarom zit ik op mijn plek bij Friso Civiel. Uiteraard ook de leuke collega’s, de werksfeer en onverwachte zaken waar je dan op moet inspelen,” besluit Bart-Jan.

Bart-Jan Jalving is 29 jaar en woont in Oosterhesselen. In zijn vrije tijd is hij voornamelijk bezig met zijn passie: rijden op of sleutelen aan motoren

Zelf aan de slag als uitvoerder?

Wil je net als Bart-Jan aan de slag als uitvoerder Dat kan! Op dit moment zijn wij op zoek naar een uitvoerder in Sneek. Bekijk de vacature hier en solliciteer.