Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Just-in-time onderwijs voor studenten ROC Friese Poort bij bouw recreatiepark Akkrum

15 februari 2021

Just-in-time onderwijs voor studenten ROC Friese Poort bij bouw recreatiepark Akkrum

Maandag 1 februari was de online startbijeenkomst van het project ‘De energieneutrale vakantiewoningen in Akkrum’. De bijeenkomst vond plaats  tussen studenten van de opleiding Middenfunctionaris Bouw en Friso Bouwgroep medewerkers Johan Keuning en Egbert Abbink. De komende 10 weken werken de studenten mee aan de bouw van de energieneutrale vakantiewoningen. Ze gaan onder andere aan de slag met het maken van de werkplanning en werktekeningen.

Levensecht onderwijs

Friso Bouwgroep vindt onderwijs belangrijk en helpt ROC Friese Poort dan ook graag met het realiseren van ‘levensecht onderwijs’ zo als Roland Westra projectleider Centrum Duurzaam van ROC Friese Poort het noemt. Hij zegt hier het volgende over: ‘We willen ons onderwijs zoveel mogelijk organiseren in samenwerking met het bedrijfsleven. In dit project lopen onze studenten mee in de verschillende fases van een bestaand bouwproject van Friso Bouwgroep. Zo krijgen onze studenten just-in-time informatie over de energietransitie van praktijkexperts uit het bedrijfsleven. Dit is een wereld waarin energietransitie, circulaire economie en CO2 neutraliteit centraal staan’.

Mee bouwen aan recreatiewoningen

Friso is partner van RIF Gas 2.0. ‘Dit project is een speerpunt van Energy College en heeft als doel jongeren in het MBO op te leiden in nieuwe duurzame technieken’, ligt collega Johan Keuning toe. ‘Tijdens de startbijeenkomst hebben we de studenten ‘meegenomen’ naar het recreatiepark, vertelt werkvoorbereider en collega Egbert Abbink. ‘Friso bouwt hier zes energieneutrale vakantiewoningen voor 6 en 8 personen. De houtskelet woningen krijgen  een Scandinavische look. Tijdens de bouw wordt er veel gebruik gemaakt van hout omdat hout het meest duurzame bouwmateriaal is. Bovendien heeft hout een gesloten kringloop, geeft Egbert aan.

Prefab bouwmethode

Johan:  ‘Voor het realiseren van de energieneutrale vakantiewoningen hebben we gekozen voor een simpel bouwsysteem. Dit betekent dat Friso het aantal werkzaamheden op de bouwplaats zo veel mogelijk wil minimaliseren. De fabriek is nu al bezig met het prefabriceren van de elementen om te komen tot een complete casco inclusief binnenafwerking. De keuze voor deze bouwmethode impliceert veel tijd in het voortraject.’ Egbert: ‘Voorafgaand aan de bouw denken we samen met de studenten na over de functies van de ruimtes, de leidingen en de elektriciteit. Op basis van deze werkwijze zijn alleen voor de fundering en de vloer bouwwerkzaamheden nodig.’

Energieneutraal

Het vakantiepark Tusken de Marren gaat voor energieneutraal. De vakantiewoningen worden all-electric gebouwd en uitgerust met een basis lucht-water-warmtepomp, lage temperatuur vloerverwarming, mechanische ventilatie én zonnepanelen. Daarnaast wordt er een speciale installatieruimte gerealiseerd die van buitenaf te benaderen is voor onderhoud en service. ‘Door de compactheid van de vakantiewoningen is extra isolatie niet nodig en energieneutraal te zijn en te voldoen aan de RC waardes die zijn vastgesteld in het bouwbesluit’ vertelt Johan. Het installatieconcept is bedacht in samenwerking met installatiebedrijf P. de Vries.

Webcam

Komende weken worden de studenten uitgenodigd om de bouwplaats te bezoeken, zodat ze het bouwproject kunnen ervaren. Daarnaast kunnen de studenten de werkzaamheden volgen via de webcam op de bouwplaats. Ook de bouwplaats volgen? Dat kan via: WebWatch | 3 Eneva groepswoningen Akkrum.