Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Interne verbouw voor Synagoge Groningen

16 oktober 2020

Interne verbouw voor Synagoge Groningen

In opdracht van Stichting Oude Groninger Kerken werkt Jurriëns Noord momenteel aan een interne verbouwing van een eeuwenoude Synanoge in het centrum van Groningen. De verbouw zorgt voor een modernisering die het originele karakter en de architectuur uit 1906 intact zal laten. Daarnaast wordt er een permanente expositie over het verhaal van Joods Groningen in de synagoge gerealiseerd. Naar verwachting is de verbouw begin volgend jaar gereed.

Met o.a. fris schilderwerk, nieuw elektra, uitgekiende verlichting en een vernieuwde entree moet het gebedshuis aan de Folkingestraat straks meer bezoekers kunnen ontvangen. Bezoekers worden in de nieuwe situatie door middel van digital storytelling meegenomen in Joodse rituelen, feesten en persoonlijke verhalen. Uiteraard maakt ook de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog deel uit van de verhaallijn.

Jurriëns Noord zal o.a. de volgende werkzaamheden uitvoeren:

  • Nieuwe taatsdeuren met veiligheidsglas onder bestaande constructie in binnenentree;
  • Glazenpui in de opening inclusief afwerking met een blanke matte folie en graveerwerk;
  • Bestaande pui in de hal naar het Rabbinaatshuis verwijderden,

De architectuur van het pand uit 1906 blijft bij de werkzaamheden intact.

Herstel baden Mikwes

Een ander onderdeel van de plannen is het toegankelijk maken van het mikwe, de ruimte met de rituele baden in het Rabbinaatshuis. Er waren oorspronkelijk vier baden. Twee werden in 2014 ontdekt en blootgelegd. Mikwes zijn rituele baden voor vrouwen. Ze zijn belangrijk in het Joodse leven. Vermoedelijk stammen de mikwes uit de 19e eeuw. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn ze waarschijnlijk niet meer gebruikt omdat van de Joden uit Goningen bijna niemand de vernietigingskampen overleefde. Daardoor raakten de mikwes in de vergetelheid en wist niemand meer waar ze waren gesitueerd. De Mikwes zullen toegankelijk gemaakt worden vanuit de hal en de baden zullen zo goed mogelijk hersteld worden.

In oktober is de synagoge enkele weken gesloten, zodat de vloer en de entree aangepast kunnen worden. In februari 2021 is de nieuwe inrichting toegankelijk voor publiek.

Betrokken partijen: