Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Herstellingswerkzaamheden kerk Kropswolde afgerond

14 juli 2021

Herstellingswerkzaamheden kerk Kropswolde afgerond

In opdracht van Stichting Oude Groninger Kerken heeft Jurriëns Noord de kerk in Kropswolde (GRO) volledig hersteld en opgeknapt. Door mijnbouwschade was de kerk toe aan een onderhoudsbeurt. Begin 2021 zijn de werkzaamheden van start gegaan. 7 juli werd de windvaan teruggeplaatst op de toren. De kerk kan nu weer voor meerdere doeleinden worden gebruikt.

Herstelwerkzaamheden

De werkzaamheden bestonden vooral uit het herstellen van het interieur en het exterieur. Door mijnbouwschade in het Groningse Kropswolde was het voeg-, metsel- en houtwerk beschadigd. Daarnaast zijn o.a. de loopbrug, toegangsdeuren, ladder, goten en de beglazing in de kerk onder handen genomen. Ook werd het stucwerk, schilderwerk en de lekkages in de goten aangepakt.

Karakteristieke kleuren

Uit een kleuren onderzoek bleek dat de eeuwenoude kerk uit 1778 niet de juiste kleuren had. In de tijd dat de kerk gebouwd werd, werden heel veel karakteristieke kleuren gebruikt. Uit het kleuronderzoek bleek dat er veel stevigere kleuren gebruikt werden. De kleuren bestonden veel meer uit zandsteenkleuren, okergeel en heldergroen. Deze kleuren zijn inmiddels weer toegepast.

De kerk is begin juli succesvol opgeleverd en weer toegankelijk voor diverse bijeenkomsten zoals bruiloften, begrafenissen en de traditionele kerkdiensten.

Betrokken partijen: