Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Groot onderhoud Pepergasthuis in Groningen

14 juni 2022

Groot onderhoud Pepergasthuis in Groningen

Op 2 mei is Jurriëns Noord, in opdracht van Lefier, begonnen met groot onderhoud aan het Pepergasthuis in Groningen. Het Pepergasthuis is een monumentaal hofje midden in het centrum van de stad waaraan 29 woningen en een kerk liggen.

Van gasthuis naar huurwoningen

Het Pepergasthuis is gesticht in 1405 en was een gasthuis voor pelgrims. De officiële naam is het Geertruidsgasthuis, maar werd altijd het Pepergasthuis genoemd door de naam van de straat waar het aan ligt, de Peperstraat. Rond 1594 werd de bestemming van het gasthuis vernieuwd en konden de Groningse 50-plussers zich inkopen. Ze hadden dan tot hun dood huisvesting en verzorging. Tot 1702 werd ook een deel van het complex gebruikt als dolhuis, waarvan de bewoners op zondagen tegen betaling bezichtigd konden worden. Sinds 1989 is het gasthuis in bezit van Stichting Stadsherstel Groningen, wat later opging in wooncorporatie Lefier.

Herstellen en vernieuwen

Gedurende het onderhoud zullen verschillende werkzaamheden worden uitgevoerd. De daken zijn mede opgebouwd uit asbestbeschot, welke gesaneerd zal worden. Vervolgens kan de kapconstructie hersteld worden, waarna ook de dakpannen gelegd gaan worden. Hierbij is het uitgangspunt om zoveel mogelijk van de bestaande dakpannen terug te leggen. De dakgoten worden voorzien van nieuwe zinken bekleding en de hemelwaterafvoerleidingen worden volledig vervangen. Het metsel- en stucwerk van de gevels bevat op dit moment scheuren, deze zullen dan ook vakkundig worden hersteld. Ook de kozijnen worden gerepareerd en voorzien van nieuw schilderwerk. In de woningen gaat ook het één en ander gebeuren. De meeste woningen krijgen in de badkamers, keukens en toiletten nieuw tegelwerk en sanitair. Ook worden de keukens vervangen en wordt achterzetbeglazing geplaatst. De werkzaamheden zullen omstreeks februari 2023 zijn afgerond.