Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor:

Pieter Zeemanstraat 9
8606 JG SNEEK

T: 0515 - 42 99 99
E: info@frisobouwgroep.nl

Postadres:

Postbus 49
8600 AA SNEEK

Servicenummer:
24/7 bereikbaar

T: 088 - 429 00 00

Contact
terug

Groot onderhoud Pepergasthuis in Groningen afgerond

10 juli 2023

Groot onderhoud Pepergasthuis in Groningen afgerond

Jurriëns Noord heeft in opdracht van woningcorporatie Lefier groot onderhoud uitgevoerd aan het monumentale Pepergasthuis in Groningen. Het Pepergasthuis is een hofje midden in het centrum van de stad waaraan 29 woningen en een kerk liggen. Met de onderhoudswerkzaamheden heeft Jurriëns Noord het eeuwenoude, bijzondere monument weer in goede staat gebracht en door de verduurzamingsslag ook een prettiger leefklimaat voor de bewoners gerealiseerd.

Onderhoud gevels en daken

De werkzaamheden bestonden onder andere uit het onderhouden van gevels en daken waarbij zo veel mogelijk rekening gehouden is met het monumentale karakter en de historische uitstraling van het gebouw. Zo was er nog asbest aanwezig in het dak, dit is gesaneerd en vervangen door houten dakbeschot. Ook is de dakconstructie hersteld en zijn de dakpannen herlegd. Hierbij is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande dakpannen. De dakgoten zijn voorzien van nieuwe zinken bekleding en de hemelwaterafvoerleidingen zijn volledig vervangen. Het metsel- en stucwerk van de gevels bevatte scheuren, deze zijn vakkundig hersteld. De kozijnen zijn, waar nodig, gerepareerd en voorzien van nieuw schilderwerk. Zo heeft de buitenkant weer een frisse uitstraling gekregen.

Een prettiger leefklimaat voor de bewoners

Ook de woningen zijn onder handen genomen. De woningen zijn geïsoleerd en energiezuiniger gemaakt. Zo is de zoldervloer geïsoleerd en zijn er een nieuwe mechanische ventilatieboxen geïnstalleerd die niet alleen energiezuiniger maar ook stiller zijn. De woningen hebben nieuwe geïsoleerde dakramen, met een authentieke uitstraling, gekregen. Bij de dakkappellen is dunne  isolerende beglazing toegepast, daar waar dat niet mogelijk was is achterzetbeglazing geplaatst. Deze verduurzamingsmaatregelen zorgen voor een prettiger leefklimaat voor de bewoners. Ook hebben de woningen een nieuwe keuken, badkamer en toilet gekregen. Zo kunnen de woningen weer jaren vooruit!

Van gasthuis naar huurwoningen

Het Pepergasthuis is gesticht in 1405 en was een gasthuis voor pelgrims. De officiële naam is het Geertruidsgasthuis, maar werd altijd het Pepergasthuis genoemd door de naam van de straat waar het aan ligt, de Peperstraat. Rond 1594 werd de bestemming van het gasthuis vernieuwd en konden de Groningse 50-plussers zich inkopen. Ze hadden dan tot hun dood huisvesting en verzorging. Tot 1702 werd ook een deel van het complex gebruikt als dolhuis, waarvan de bewoners op zondagen tegen betaling bezichtigd konden worden. Sinds 1989 is het gasthuis in bezit van Stichting Stadsherstel Groningen, wat later opging in wooncorporatie Lefier.